Un film, o carte, un album este o nouă serie de articole marca Europa FM, ce-și propune să dezvăluie universul cultural personal al câtorva figuri proeminente din spațiul public românesc.
Jurnalist de peste 30 de ani, Vlad Petreanu este unul dintre realizatorii matinalului Europa FM, Deșteptarea, și unul dintre cei mai importanți jurnaliști din România.
“Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta […] – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei „moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.”, se descrie Vlad Petreanu pe blogul personal, petreanu.ro.
În cadrul campaniei Europa FM “Un film, o carte, un album”, Vlad Petreanu recomandă:
Un film
“Lista lui Schindler, de Steven Spielberg. O capodoperă cinematografică despre reziliența binelui în fața ofensivei demolatoare a răului. O poveste adevărată despre solidaritate în fața nedreptății, despre bunătate singulară contra urii generalizate, despre iad ca rutină cotidiană și despre sacrificiul personal ca metodă de salvare a cât mai mulți nevinovați. Lista lui Schindler, un film din nou cumplit de actual, ne învață că avem datoria de a face bine atunci când răul se ridică deasupra noastră”, recomandă Vlad Petreanu.
O carte
“Bătrânul și marea, de Ernest Hemingway. O carte fundamentală pentru oricine vrea să înțeleagă despre ce este viața: nu este nici despre victorii, nici despre înfrângeri. Viața este despre perseverență și despre luptă. Succesul sau eșecul ne învață multe despre noi înșine, dar lupta în sine e ceea ce ne definește și ne dă valoare”, a spus Vlad Petreanu.
Un album
“The Wall, Pink Floyd. Fiecare vârstă are muzica ei, dar e crucial să întâlnești la vârsta primelor mari întrebări, în adolescență, acea muzică ce te face să gândești mai degrabă decât numai să țopăi. The Wall este un album crucial, care ne învață că libertatea este premiul unei lupte personale care nu e aproape niciodată simplă, dar merită întotdeauna purtată”, este de părere Vlad Petreanu.