Riscul apariției cheagurilor de sânge după administrarea vaccinului AstraZeneca este foarte mic, de 1 la 100.000 – 250.000 de cazuri.
O spune expertul în sănătate publică, Vlad Mixich în emisiunea Desteptarea la Europa FM.
Reacția vine după ce miercuri, Agenția Europenă a Medicamentului a anunțat că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare.
În plus, Vlad Mixich subliniază și că există tratament pentru cheagurile de sânge dacă sunt depistate la timp:
„Riscul e cam de 1 la 100.000 – 250.000, e un risc foarte mic. Noi, oamenii, în general, nu reușim să apreciem și să evaluăm riscurile în variate situații și asta se întâmplă inclusiv în cazul acestui vaccin, în care efectele adverse au beneficiat de o mediatizare foarte mare. Există, sunt publicate reguli de tratament în cazul acestor tulburări de coagulare, doar că trebuie să le identifici din timp.”
Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului sfătuiește producătorul Astra Zenecca ca acest risc să fie totuși adăugat în prospect.
De altfel, amintește Vlad Mixich, sunt multe medicamente pe piaţa în prezent care au efecte adverse care apar mai des decât în cazul acestui vaccin:
„Sunt multe medicamente pe care le luăm în mod curent și care au în acel prospect, care este în cutie, listate o serie de riscuri. În cazul unor medicamente luate frecvent în România, acele riscuri grave au o probabilitate mai mare și apar mai des decât riscul despre care s-a vorbit ieri, în privința acestui vaccin.”
Peste 200.000 de români care aveau programată vaccinarea cu serul Astra Zenecca au renunțat la imunizarea cu acest ser.