Confidenţialitate

Vlad Mixich, despre criza Euthyrox: Farmaciile au fost aprovizionate în mod preferențial | AUDIO

Prescris pentru tratatea afecțiunilor de tiroidă, medicamentul Euthyrox lipsește de pe piața autohtonă de aproape două luni.

Producătorul german a invocat, în martie, motive de fabricație.

Vlad Mixich, de la Observatorul Român de Sănătate, susține – la Europa FM – că în România farmaciile au fost aprovizionate în mod preferențial de unii distribuitori.

“Dintre cei 7 distribuitori de primă linie, care aprovizionează piața din România, o parte dintre ei și-au aprovizionat farmaciile de lanț, preferențial. Asta înseamnă că au primit peste 80% din cantitate doar în farmaciile lor. Dar există și distribuitori care au avut o conduită mai corectă și sub 20% din cantitate au îndreptat-o către farmaciile lor, dând așadar și altor farmacii. De ce este important? Pentru că trebuie să ajungă în toate zonele țării, și într-un sat, și într-un orășel mai mic…”, ne-a explicat acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Statul, prin Agenția Națională a Medicamentului, ar trebui să îi amendeze pe distribuitori și pe reprezentanții farmaciilor care nu își respectă obligația de serviciu public, aceea de a le asigura bolnavilor medicamentele necere.

Totuși, nu există pârghiile necesare.

“În ultimii patru ani, doar patru astfel de sancțiuni contravenționale au fost date, ultima datând din ianuarie 2018. Autoritățile din România, inclusiv Agenția Națională a Medicamentului, și dacă ar vrea să sancționeze, este foarte greu să facă rost de dovezi pe care să își bazeze aceste sancțiuni, pentru că legea românească din acest domeniu este foarte șchioapă. Prin urmare, Ministerul Sănătății, Guvernul sau Parlamentul ar trebui să se ocupe serios de acest subiect și să ofere și instrumente. Este ca și când ai un polițist care poate da amenzi pentru depășirea vitezei, dar nu are radar”, explică Vlad Mixich.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, legislația privind prețurile medicamentelor ar trebui modificată.

“Crizele de medicamente sunt cauzate și de faptul că suntem țara cu prețuri foarte mici față de restul Europei și, prin urmare, când apare o discontinuitate sau o problemă, producătorul internațional preferă, probabil, să alimenteze țările unde prețurile sunt mai mari. Gândiți-vă că, în Cehia, Euthyrox-ul este cu 60% mai scump decât în România, iar în Germania este de 8 ori mai scump”, ne-a mai spus Vlad Mixich.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ultimele doua luni, peste 1.800 de români s-au plâns ministerului Sănătății că nu găsesc Euhyrox la farmacii.

Tratamentul este distribuit în cantități foarte mici.

Potrivit datelor Observatorului Român de Sănătate, exportul paralel de Euthyrox a reprezentat, în această perioadă, mai puțin de 1%.