Vlad Gheorghe, fondatorul partidului DREPT, al independenților, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara de la Europa FM. Pe 15 octombrie 2024, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, lansa o invitație la referendum privind taxele locale și autorizațiile de construcție. Referendumul s-ar putea suprapune cu alegerile din 24 noiembrie 2024. „Ar trebui să găsească o variantă pentru ca acest referendum să aibă loc și să nu fie niște costuri uriași. Dar da, modificarea regulilor în timpul jocului, aici e o discuție mai spinoasă”, a spus Vlad Gheorghe. Mai mult, fondatorul partidului DREPT a spus că „Eu zic că referendumul trebuie să aibă loc, indiferent de cine o să fie primarul”.
„Bugetul Bucureștiului al Capitalei este total subdimensionat față de nevoi”
Ioana Ene Dogioiu: Mergem la referendum și alocarii. Acum, am să vă spun cum se vede de la mine, ca să mă contraziceți. Se vede de la mine că este un referendum centralizator, cu o idee centralizatoare: adică, adunăm toate autorizațiile de construcții la primărie. Mă întreb, cum am fi reacționat dacă doamna Firea voia să facă un referendum și să propună adunarea tuturor autorizațiilor de construcție în mâna domniei sale? Nu știu, întreb, poate eram de acord, poate ziceam, vai ce idee bună și minunată și asta trebuie să se întâmple. Și cum vedem din perspectiva legalității dorința de modificare a legii pentru organizarea referendumului în aceleași secții și exact pe structura primului tur al prezidențialelor? Cum vedem modificarea legii cu o lună și un pic înainte?
Vlad Gheorghe: „Norocul nostru este că doamna Firea nu mai este primar”.
Ioana Ene Dogioiu: Dar poate să redevină primar…
Vlad Gheorghe: „Dacă ar fi fost… Da, bineînțeles, poate să mai candideze, să redevină, sper că nu o să fie cazul”.
Ioana Ene Dogioiu: Sau Firea 2, Firea 3, oricine.
Vlad Gheorghe: „Interpuși, da. Dacă era un personaj de la PSD, ca să spunem așa generic, era primar, nu mai avea obiect capătul de referendum cu bugetul, pentru că cel mai probabil primea banii. Trebuie să spunem că bugetul Bucureștiului al Capitalei este total subdimensionat față de nevoi. Pentru că există niște atribuții la Capitală care nu sunt finanțate și trebuie să ne hotărâm. Ori luăm toate atribuțiile de la Capitală și le ducem către sectoare și banii urmează atribuțiile, e un principiu logic.
Dacă păstrăm atribuțiile, trebuie să punem și banii, pentru că altfel tot timpul o să avem niște așteptări din partea cetățenilor – legitime. Dar dacă nu sunt bani, n-ai ce să faci, că nu e societate comercială, nu poți să te apuci să vinzi chestii… Banii sunt ăia de la buget. Cetățenii Bucureștiului produc taxe și impozite. Dar dacă se împart disproporționat față de atribuții avem această problemă Deci aici, 100% susțin: ori nu mai sunt atribuții, ori dacă sunt atribuții trebuie să punem și bani pe ele ca după aceea putem să tragem la răspundere primarul domne ce ai făcut”.
„Referendumul la nivel de București, prin lege, nu se poate face decât pe chestiuni locale”
Ioana Ene Dogioiu: Nu ați vrea un algoritm? Un algoritm precis?
Vlad Gheorghe: „Algoritmul este prin lege, iar referendumul local nu poate să modifice legea. Ultima modificare de algoritm de redistribuire a impozitului a fost făcută pe vremea Vioricăi Dăncilă. N-a făcut-o Viorica Dăncilă, a făcut-o cineva de la Finanțe. Un algoritm extrem de complicat, dar care a favorizat un anumit partid, respectiv PSD. Algoritmul ăsta se face prin lege și acolo sunt total de acord că trebuie refăcut și acel algoritm conține și Bucureștiul.
Pe de altă parte, referendumul la nivel de București, prin lege, nu se poate face decât pe chestiuni locale. Prin urmare, se poate implementa doar o decizie de Consiliu General, deci referendumul este corect pentru că nu putea să privească o lege. Dacă ziceam, facem referendum pe lege local, se respingea”.
„Ar trebui să găsească o variantă pentru ca acest referendum să aibă loc și să nu fie niște costuri uriași. Dar da, modificarea regulilor în timpul jocului, aici e o discuție mai spinoasă”
Vlad Gheorghe: „Există o variantă. Știți, noi la USB, ASB, pe vremuri, tot timpul am găsit variante juridice, vedeți că și eu continui și se pare că și Nicușor continuă să găsească variante juridice”.
Ioana Ene Dogioiu: Și autorizațiile?
Vlad Gheorghe: „Și autorizațiile, da, este o discuție într-adevăr de centralizare. Pe de altă parte, e nevoie. Am văzut că e un dezastru imobiliar în București. Asta nimeni nu contestă. A fost un punct cheie al campaniei lui Nicușor Dan. Lumea a fost de acord cu asta, că l-a votat în ultramajoritate. Prin urmare, ceea ce face primarul în acest moment este bine, dar dacă mergem pe zona de modificare a regulilor ca să atingem și subiectul ăsta, aici este o discuție mai amplă cu modificarea regulilor în timpul jocului. Totuși, ar trebui să găsească o variantă pentru ca acest referendum să aibă loc și să nu fie niște costuri uriași. Dar da, modificarea regulilor în timpul jocului, aici e o discuție mai spinoasă, ca să mă exprim așa”.
„Eu zic că referendumul trebuie să aibă loc, indiferent de cine o să fie primarul”
Ioana Ene Dogioiu: Mai spinoasă pentru că, nu-i așa, tot noi, sau noi, acel electorat care acum este chemat să-l susțină în acest referendum, era electoratul care spunea că este împotriva comasării, mai multe ori tipuri de scrutine, că nu e bine conform Comisiei de la Veneția, care spunea că nu modifici legea atât de aproape și încă nu era chiar așa de aproape. Iar pe de altă parte, întrebarea mea rămâne: o să fie bună această hotărâre indiferent cine este primar general al Capitalei? Pentru că în Nicușor Dan mai poate să fie un mandat, mai poate să fie două mandate.
Vlad Gheorghe: „Sau poate să fie președinte în 2029”.
Ioana Ene Dogioiu: Sau poate să nu mai fie primar. Sau poate să nu mai fie primar chiar începând cu 22 octombrie. Pentru că, să nu uităm, are totuși un proces la Înalta Curte…
Vlad Gheorghe: „Pe care l-a câștigat la fond, da, corect”.
Ioana Ene Dogioiu: În momentul ăsta se poate termina într-un fel sau altul. Nu este pronunțată instanța. Sigur, are în primă instanță o hotărâre favorabilă, dar ce va decide până la urmă instanța rămâne de văzut.
Vlad Gheorghe: „Eu zic că referendumul trebuie să aibă loc, indiferent de cine o să fie primarul, într-adevăr, nu trebuie să gândim de acord că nu trebuie să gândim așa că e referendum pentru Nicușor, pentru altcineva. O decizie de genul ăsta totuși trebuie luată, pentru că în situația actuală, Bucureștiul nu mai poate să mai stea, nu poate să stea cu atribuții de semaforizare, dar fără bani de semaforizare.
Nu poate să stea cu atribuții de termie. Deci noi trebuie să facem și să o rezolvăm într-un fel sau altul. Și v-am zis, singura variantă în care putem să o rezolvăm printr-un referendum local, legal, este printr-o hotărâre de Consiliul General.
Într-adevăr, în Consiliul General se poate schimba majoritatea și atunci poți să ai niște rachete sol-sol între diversele sectoare care controlează diversele grupări din Consiliul General și asta ar fi interesant. Dar, în același timp, cred că va fi un pas înainte față de blocajul actual pe care îl avem”.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Nicolae Ciucă: Consilierii PNL vor vota pentru referendumul propus de Nicușor Dan | AUDIO