Grădinile botanice reprezintă o destinaţie aparte pentru cei care își doresc plimbări romantice.
Prima grădină botanică din țara noastră este cea de la Iași. Grădina Botanică Anastasie Fătu a apărut înainte de Mica Unire. Vă recomand să o vizitați mai ales toamna. An de an, la sfârșitul lunii octombrie, este organizată o minunată expoziție de crizanteme. Ediția de anul acesta începe sambata, pe 31 octombrie. Înafară de crizanteme, la Iași găsim și cea mare colecţie de soiuri de trandafiri din România.
Totuși, Grădina Botanică din Cluj-Napoca este cea care se laudă cu cei mai frumoși trandafiri japonezi. Vizitați grădina japoneză, dar și pe cea romană, prima cu un pârâu şi o căsuţă în stil japonez, a doua cu vestigii arheologice şi aranjamente specifice acestei civilizaţii. Tot aici găsim şi câteva specii de plante specifice Caucazului şi munţilor Himalaya.
Sigur că nu trebuie ratată Grădina Botanică din București, care se laudă cu o colecție de aproximativ 10 mii de plante, aduse din toată lumea.
Însă una dintre cele mai speciale grădini botanice din țară este cea din Galați, unde a fost creată o Grădină Senzorială, unde vizitatorii sunt invitați să fie mai aproape de natură. Pe o suprafaţă de 750 metri pătrați s-au construit cinci grădini verticale, cinci alveole cu plante aromatice, precum şi o alee terapeutică pe care vizitatorul poate umbla desculţ.
Aleea are mai multe suprafeţe: pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn, iar vizitatorul poate păși pe toate acestea. E o adevărată terapie, spun reprezentanții grădinii. Iar terapia nu se oprește aici. Oaspeții sunt invitați să se întindă pe șezlonguri, să închidă ochii și să se bucure în liniște de parfumul plantelor aromatice.