Confidenţialitate

Vizibilitatea pentru observarea perseidelor, perfectă în acest weekend

Observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu anunță că în acest weekend, ploile de meteoriți (sau fenomenul de stele căzătoare) ating  maximul de intensitate.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața.

Dacă vreți să urmăriți perseidele, astronomii  vă recomandă să mergeți în locuri mai puțin poluate, cu cer curat.

Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. De aici, puteți vedea cel mult  100 de meteori pe oră. Cei ce observă cerul  din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Deși cei mai mulți le spun perseidelor ploi de stele, dar ceea ce se poate vedea este de fapt,  o dâra luminoasă lasată de o particulă mai mică de 1 mm în diametru, care aprinde aerul când intră în atmosfera Pamâtului.

În urma frecării cu aerul, această particulă emite lumină (ionizare).

Astfel, pentru o fracțiune de secundă, putem vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle.

Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic.  Dacă doriți ca observațiile voastre să fie utile oamenilor de știință este nevoie ca la fiecare meteor observat să notați: ora, minutul secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine.

Apoi, sunteți invitați să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori.