Vitaminele care se dizolvă în apă sunt la fel de corozive că şi băuturile carbogazoase, acidulate sau îndulcite, mărind riscul de apariţie a cariilor.
Dinţii au fost supuşi unor teste care s-au derulat pe o perioadă de 100 de ore.
Au fost folosite doar băuturi vitaminizate.
La finalul experimentului s-a observat că toţi dinţii erau demineralizati. Cel mai important impact l`a avut asupra dinţilor vitamina C.
Din fericire, în viaţa de zi cu zi, dantura nu este expusă atât de mult. Dacă, însă, vitaminele efervescente sunt luate zilnic, riscul apariţiei cariilor creşte considerabil.
Totuşi, efectul este mai puţin nociv decât în cazul băuturilor îndulcite.
În toate cazurile, însă, nu se recomandă spălarea pe dinţi în decurs de oră, pentru că se riscă îndepărtarea unui strat de smalţ.
Cel mai bine este să se consume lactate sau ceai negru după vitaminele efervescente, suc sau limonadă, acestea neutralizând acizii.