Confidenţialitate

Virgil Popescu: „Până la 1 noiembrie, companiile de furnizare a energiei electrice, în care și statul român este acționar majoritar, vor putea încheia contracte pe termen lung” | VIDEO

Până la 1 noiembrie, toate companiile de furnizare a energiei electrice în care și statul român este acționar majoritar vor putea încheia contracte cu beneficiarii pe termen lung, de până la 4 ani, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acesta spune că nimeni nu va rămâne fără energie electrică indiferent de ce decid furnizorii. Explicațiile ministrului au venit în contextul în care un mare furnizor de energie a anunțat că nu-i poate furniza unui hotel electricitate la prețul de referință de 1.300 de lei pe Megawatt, preț care poate fi decontat de stat, pentru o perioadă de un an de zile

Virgil Popescu: „Până la 1 noiembrie, toate companiile de furnizare a energiei electrice – în care și statul român este acționar majoritar – vor avea modele și strategii de vânzare prin contracte pe termen lung”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Până la data de 1 noiembrie, toate companiile – acolo unde statul este acționar majoritar și producția este majoritară în mâna statului – vor avea modele de vânzare, strategii de vânzare, de comercializare prin contracte pe termen lung, direct cu consumatorii finali sau direct cu furnizorii consumatorilor finali în așa fel încât să existe o predictibilitate a prețului, așa cum cere mediul de afaceri pe un termen de 4 și 5 ani de zile. Asta ne va scuti de eventualele fluctuații de preț care ar putea eventual să mai apară”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Europa FM.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Prețul de 1.300 de lei per megawatt oră, nu pot spune dacă este mare sau mic. Trebuie văzut cum funcționează și, dacă e cazul, se corectează”

Prezent la Europa FM, Virgil Popescu spune că dacă se constată că plafonul de 1.300 de lei per megawatt oră este prea mic, atunci se poate decide modificarea acestei valori. Vă reamintesc, peste această valoare statul nu oferă compensație.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu nu spun că 1.300 este mare au este mic. Asta a reieșit din calculele pe care ni le-a furnizat operatorul pieței care are acces, împreună cu ANRE, la toate prețurile și cantitățile din piață. Sigur, trebuie văzut cum funcționează și, dacă este cazul, ea poate fi corectată, dar nu poți să spui că prețul acela este greșit acum când suntem deja la a doua săptămână de funcționare a acestei Ordonanțe”, a mai spus ministrul Energiei la Europa FM.

Ministrul Energiei: „După apariția Ordonanței am observat o scădere a tranzacțiilor speculative pe piața energiei”

Virgil Popescu mai susține că de la intrarea în vigoare a ordonanței de compensare a prețurilor la energie electrică s-a constatat o scădere a tranzacțiilor speculative de pe piața energiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„După ce a apărut această Ordonanță, am observat nu neapărat o scădere – au scăzut și prețurile – dar am observat o scădere a cantității de energie electrică tranzacționată de pe piața zilei următoare. Asta ce înseamnă: asta înseamnă că energia nu a mai fost trecută prin două, prin trei mâini până să ajungă la clientul final. Sigur, nu este încă un preț de 1300 de lei, dar media între cantitatea pe care poate s-o achiziționeze de pe piața zilei următoare la o 1800-2000 de lei plus media prețului pe care o ai pe contractele pe care le-ai încheiat că nu ai stat să achiziționezi acum toată energia, ar trebui să te ducă într-un preț rezonabil”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Europa FM.

Vizionează întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ministrul Energiei: „Producția de energie electrică este suficientă, dar mi se pare de bun simț ca și noi să ne schimbăm comportamentul în ceea ce privește consumul” | VIDEO