Viorica Dăncilă a luat cuvântul joi, în contextul prezentării priorităţilor Preşedinţiei României la Consiliul UE în sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European.
Discursul premierului a fost unul în termeni generali, fără soluții concrete la problemele aflate pe agenda Comitetului Economic şi Social European.
“În contextul în care agenda europeană este foarte încărcată, Preşedinţia rotativă a României va acorda atenţie dosarelor care influenţează în mod semnificativ funcţionarea şi viitorul Uniunii. Aş vrea să mă refer la câteva dintre acestea care reprezintă un interes deosebit şi pentru Comitetul Economic şi Social European. Retragerea Marii Britanii din UE este un proces fără precedent, care îşi va lăsa amprenta asupra viitorului nostru.
Cele mai recente evoluţii ne îngrijorează şi suntem conştienţi că acest dosar se va menţine în centrul agendei europene pe durata mandatului nostru. Un alt dosar-cheie al Preşedinţiei României la Consiliul UE este, cu siguranţă, cadrul financiar multianual.
Acesta semnifică mai mult decât un acord asupra unor cifre, înseamnă în fapt o cuantificare a modului în care va arăta UE în următorul deceniu. Viitorul buget multianual va trebui să ofere Uniunii resursele necesare pentru atingerea obiectivelor următorilor şapte ani, într-un echilibru între politicile generatoare de creştere şi convergenţă, precum politica de coeziune şi politica agricolă comună, şi răspunsul la noile provocări cu care ne confruntăm la nivel european, precum migraţia, securitatea sau apărarea”, a spus Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă a adăugat că România este pregătită să înregistreze progrese semnificative pe parcursul Preşedinţiei rotative pentru a facilita încheierea unui acord în toamna anului 2019, în linie cu cele stabilite la Consiliul European din decembrie 2018.