Premierul Viorica Dăncilă trebuie să răspundă, miercuri, în plenul Parlamentului European, întrebărilor despre respectarea statului de drept în România.
Marți seară, şefa executivului de la București s-a întâlnit cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, exprimându-şi speranţa că dezbaterea va fi una “argumentată şi constructivă”.
Frans Timmermans avertizase, luni seară, că executivul comunitar nu va întârzia să dea România în judecată dacă va considera că sunt încalcate normele europene.
Procurorul general Augustin Lazăr spunea, marți, că magistraţii împărtăşesc, la rândul lor, îngrijorările lui Frans Timmermans şi că au atras atenţia, adesea, asupra presiunilor la care sunt supuşi în activitate.
Aflat şi el la Strasbourg, alături de premierul Viorica Dăncilă, ministrul Justiţiei a precizat că, la întâlnirea cu numărul doi din Comisia Europeană, s-a insistat pe “cooperare”. Tudorel Toader a adus în discuţie protocoalele secrete dintre magistraţi şi serviciile de informaţii.
La Bucureşti, preşedintele Senatului a invocat că oficialii de la Bruxelles nu au reacţionat faţă de imixtiunile în diverse procese. Călin Popescu Tăriceanu a adaugat că Frans Timmermans nu recunoaşte “eşecul” mecanismului de monitorizare a Justiţiei din România.
Din băncile opoziţiei, liderul PNL califică drept îndreptăţite îngrijorările de la Bruxelles şi cere guvernului să amâne intrarea în vigoare a legilor Justiţiei până când acestea primesc avizul experţilor în drept constituţional ai Comisiei de la Veneţia. Ludovic Orban consideră, totuşi, că nu ar fi oportună intentarea unui proces împotriva României, mai ales că aceasta se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
La o recepţie prilejuită de ziua naţională a Germaniei, marți seară, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că, în vremuri de dezbinare, România va încuraja consolidarea blocului comunitar, deşi provocările vor fi numeroase.