Legătura dintre Alexandru Tomescu şi cultura italiană este una strânsă şi datează de mult timp.
În 1995 Alexandru Tomescu a câştigat Concursul Internaţional ‘Niccolò Paganini’ de la Genova, Italia. De-a lungul anilor violonistul a consacrat multe ore de studiu diferiţilor compozitori italieni, totul culminând cu proiectul ‘Paganini – înger sau demon’ prezentat în Turneul Naţional Stradivarius din 2011, când cele 24 de Capricii de Paganini – cântate fără întrerupere – au fost combinate cu scurt metraje. Totodată, versiunea oferită de Alexandru Tomescu Concertului nr. 2 de Niccolò Paganini se regăseşte pe o înregistrare recomandată de prestigioasa revistă Classica (Franţa) la rubrica ‘Descoperirea lunii’ în 1999.
Alexandru Tomescu va interpreta acest concert – nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Paganini – în data 2 iulie la Ateneul Român sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, în cadrul unui program alcătuit exclusiv din lucrări semnate de compozitori italieni. Seara reprezintă un omagiu al Italiei adus Uniunii Europene şi României: în calitate de Preşedinte prin rotaţie al Consiliului UE în următoarele şase luni, Italia va lucra în strânsă colaborare cu celelalte ţări pentru a promova şi a dezvolta proiectul unei integrări tot mai puternice la toate nivelurile. Pe durata Preşedinţiei temele centrale vor fi combaterea şomajului, creşterea economică şi controlul migraţiei clandestine, într-o abordare care priveşte vecinii (la est şi la sud) într-o optică de colaborare crescândă.
Cu ocazia concertului de inaugurare a Preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii Europene, Ambasada Italiei doreşte să reamintească activitatea organizaţiei ‘Hope and Homes for Children’ care de 15 ani se implică în susţinerea copiilor defavorizaţi din România. Peste 24.000 de copii au fost sprijiniţi de această fundaţie care le-a redat o casă şi o familie.
Alexandru Tomescu este Ambasador HHC România încă din 2012, reuşind prin Turneul Naţional Stradivarius să strângă fonduri care s-au îndreptat către proiecte destinate luptei împotriva abandonului.
Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.
Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.
Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus s-o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba percepţia asupra muzicii clasice. A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate. Din 2002 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.