Împreună cu violistul Cristian Andriș, Alexandru Tomescu a susținut MASTER CLASS-ul “Enescu Experience 4.0” 2018, la Casa “George Enescu” din Mihăileni/Botoșani”, curs dedicat tinerilor artiști din România și din afara granițelor.
Pe 28iulie 2018, s-a încheiat a IVa ediție a Master Class-ului „ENESCU EXPERIENCE 4.0”- 2018 dedicat tinerilor violoniști și violiști din România și din afara granițelor, organizat de Fundația Culturala “REMEMBER ENESCU”, finanțat de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, cu sprijinul BRD Groupe Societe Generale și a Primăriei din Mihăileni, județul Botoșani, și desfășurat în perioada 23-29 iulie 2018 la casa CASA GEORGE ENESCU din satul Mihăileni, Botoșani.
Violonistul Alexandru Tomescu, Violistul Cristian Andriș – profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, precum și alți lectori de prestigiu, au susținut timp de 7 zile o serie de Cursuri de excelență pentru tinerii violonişti și violiști din comunitățile românești din străinătate sau care studiază în străinătate, pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani și alte zone ale României – “Master Class Enescu Experience 4.0, Mihăileni/Botosani 2018. Organizarea anuală a acestor cursuri de excelență pentru vioară și violă are ca scop pregătirea continuă și la nivel de excelență a tinerilor muzicieni români care promovează și susțin valorile creației marelui muzician român, George Enescu, atât prin participarea la concursuri, dar și prin concertele pe care le susțin pe scenele din România sau din străinătate.
Master Class-ul s-a desfășurat în perioada 23 – 29 iulie 2018, la Casa George Enescu, din satul Mihăileni, Botoșani- și se subscrie unui proiect anual derulat de Fundația Culturală “Remember Enescu” și urmărește pregătirea continuă a tinerilor muzicieni români, dar și promovarea artei și culturii românești, cu precădere muzica clasică, opera și viața marelui muzician George Enescu, la nivel național și internațional. Proiectul este unul complex, care urmărește, totodată și construirea unei Academii de Muzică și Arte Vizuale „George Enescu” la Mihăileni, Botoșani care să permită tinerilor artiști români să se pregătească și să se implice continuu în proiecte culturale.
În acest an s-a înregistrat un record al înscrierilor la Master Class, un număr de 25 tineri muzicieni, care timp de 7 zile s-au aflat la Mihăileni/Botoșani, alături de violonistul Alexandru Tomescu, profesorul Cristian Andriș, profesoara de vioară Mihaela Tomescu, Jurnalista TVR specializată pe cultură Valentina Băințan sau specialistul în comunicare și branding, Adrian Gheorghe.
Tinerii au studiat atât tehnica de interpretare prin studiu interpretativ individual personalizat, studiu în grup, demonstraţii de virtuozitate însoţite de prezentări și teorie muzicală, jurnalism cultural, prezentare și atitudine scenică cu tehnici de stăpânirea emoțiilor, dar și tehnici de construire și promovare a Brandului personal și comunicare. Fiecare cursant a pregatit pentru acest Master Class cel putin o lucrare semnată de George Enescu.
“Mă bucur din toată inima să vad cum aici la Mihaileni crește de la an la an interesul pentru cultură, pentru artă și pentru frumos. Istoria locului și mai ales personalitatea lui George Enescu ne inspiră și ne motivează pe noi toți – profesori, tineri violoniști sau violiști, iubitori ai muzicii – să dăm tot ceea ce avem mai bun din noi”, a declarat violonistul Alexandru Tomescu.
Tinerii muzicieni de origine română, participanți la Master Class-ul de vioară și violă de la Mihăileni, Botoșani prezenți din diferite zone ale României: Cluj, Brașov, Timișoara, Iași, Alba-Iulia, Ploiești, Botoșani, Rădăuți, Mihăileni precum si din Republica Moldova, Germania, Austria sau Marea Britanie.
Profesorul și violistul Cristian Andriș spune că ”așteapt cu nerăbdare fiecare ediție a cursului, care an de an devine un etalon de performanță și pe parcursul căruia, noi ca profesori, avem posibilitatea de a modela talentul muzical cu care este înzestrat acest popor”.
Concertul de GALĂ al tinerilor absolvenți, pentru Vioară și Violă, a încheiat pe 28 iulie, ora 17:00 – la Căminul Cultural din satul Mihăileni, Master Classul “Enescu Experience 4.0”. Publicul prezent, peste 150 pers din toată zona Botoșani, Suceava, Iași a ascultat o adevărată demonstrație de virtuozitate și talent în interpretarea tinerilor muzicieni a compozițiilor marelui George Enesscu- Lăutarul, interpretat de violonista Olivia Croitoru, J.S.Bach cu Suita a6a-Preludiu, interpretată de violista Iulia Goiana, Pablo de Sarasate în interpretarea violonistului Luca Amarandei, Andrei Popa a interpretat la violă piesa Andante din Sonata 1 de Bach sau interpretarea într-o abordare specială a Sonatei pentru violă solo op.25 nr 1 de Paul Hindemith a Irinei Vizir si Ada Torje.
Surpriza muzicală a fost oferită de cei doi mari artiști, Alexandru Tomescu si Cristian Andris care au interpretat la vioară și violă creația compozitorului Jean Sibelius – Duo in Do Major. Concertul s-a încheiat în interpretarea de către toți cursanții, alături de Alexandru Toemescu și Cristian Andriș, a Baladei de George Enescu, intr-un aranjament special pentru vioară și violă. Publicul prezent a fost emoționat până la lacrimi și a adus lungi și puternice aplauze artiștilor.
Pentru populația satului Mihăileni, jud. Botoșani oragnizarea unui Master Class de vioară și violă, a ajuns deja la a patra editie, iar prezența violonistului Alexandru Tomescu și violistului Cristian Andriș, este un prilej de cunoaștere, de studiu și de aprofundare a operei, activității și a valorii marelui muzician George Enescu, fiind in acelasi timp si un prilej de reunire și o oportunitate de pregătire a numerosi tineri muzicieni din toată zona.
Proiectul de “Master Class Enescu Experience 4.0, Mihăileni/Botosani 2018”, Ediţia a IV-a este posibil prin organizarea de către Fundatia Culturală “ Remember Enescu”, cu finanțare de la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, a Primăriei Mihaileni și suport financiar oferit de BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE, ANGELLI, RONERA RUBBER, FUNDAȚIA RAȚIU, SCHAEFFLER și susținerea media a Televiziunii Romane, Radio România și partenerii media locali.
Fundația Culturală “Remember Enescu” are drept scop sprijinirea tinerilor muzicieni si crearea de punti de comunicare intre perioada anilor de scoala si cariera de muzician profesionist. Acestea se concretizeaza in numeroase programe de excelentă muzicală, cursuri de maiestrie, seminarii, spectacole, concerte, concursuri, recitaluri şi festivaluri de muzică clasică, atât pentru românii din afara graniţelor ţării, cat şi pentru cetăţenii străini sau cei din diaspora legaţi de comunitatea românească, care au un rol determinant în promovarea valorilor naţionale.