Proteste violente au avut loc, duminică, în mai multe oraşe ale Tunisiei, între poliţiști şi protestatari antiguvernamentali.
Mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare, relatează Reuters.
Au fost atacate sediile partidului islamist Ennahda, cea mai importantă formaţiune din Parlamentul de la Tunis.
Înmulțirea cazurilor de SARS-CoV-2 a agravat problemele economice ale Tunisiei, sporind disputele politice.
Tunisia se zbate în criză după revoluţia din 2011, care a dus la demiterea autoritarului președinte Zine al-Abidine Ben Ali.
“Răbdarea noastră s-a epuizat … nu există soluţii pentru şomeri. Nu pot controla epidemia … Nu ne pot da vaccinuri”, a declarat Nourredine Selmi, un tânăr protestatar fără loc de muncă.
Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii a fost după scene haotice la centrele de vaccinare în timpul sărbătorii musulmane Eid al-Adha, unde mulţimi mari de oameni făceau coadă din cauza aprovizionării inadecvate cu vaccinuri.
Preşedintele Kais Saied a anunţat, duminică seară, că l-a demis pe premierul Hichem Mechichi și că suspendă activităţile Parlamentului.
„Constituţia nu permite dizolvarea parlamentului, dar permite îngheţarea activităţilor sale”, a declarat șeful statului, bazându-se pe articolul 80 care permite acest tip de măsură în caz de „pericol iminent”.
Kais Saied a anunțat că preia puterea executivă și că ridică imunitatea parlamentară a deputaţilor.