Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că vine gerul începând de azi și până de Crăciun, pe 25 decembrie.
În zona Banatului, valorile termice diurne nu vor prezenta variații semnificative pe tot parcursul intervalului de prognoză, urmând a se înregistra, în medie, maxime termice de la un grad Celsius la 3 grade. Nopțile vor fi reci, cu valori de temperatură ce se vor situa sub limita de îngheț, cu precădere în intervalul 12-14 decembrie, când media regională va fi în jur de—8 grade, caracterizând o vreme deosebit de rece pentru această perioadă din an. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în jurul datelor de 12 și 14 decembrie, precum și în intervalul 19 — 20 decembrie și 23 — 25 decembrie.
Pentru regiunea Crișanei, la începutul intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de zero grade Celsius, apoi aceasta va marca o creștere ușoară și treptată și va fi de maximum 3 grade Celsius. Minimele nocturne vor fi mai coborâte decât mediile climatologic specifice acestei perioade și se vor încadra, în medie, între—6 și—4 grade, mai scăzute în noaptea de 13 spre 14 decembrie, spre—10 grade. Precipitațiile vor fi mai prezente în jurul datelor de 12 și 14 decembrie, precum și în intervalul 19 — 20 decembrie și 23 — 25 decembrie.
Potrivit meteorologilor, în prima săptămână, media regională a temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de—3 grade, apoi vor marca o creștere și vor depăși ușor pragul de zero grade Celsius. Temperaturile minime vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru această perioadă, cu o medie cuprinsă între—9 și—7 grade, mai scăzută spre—15 grade, în noaptea de 13 spre 14 decembrie și, din nou, în cursul nopților din intervalul 17 — 19 decembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în jurul datei de 12 decembrie și în intervalul 14 — 16 decembrie, dar și pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
În Maramureș, în prima săptămână, valorile maxime de temperatură vor fi coborâte, sub zero grade, în primele două zile chiar și sub minus două grade Celsius, pentru ca. mai apoi. acestea să crească ușor, până spre valori medii, de aproximativ un grad Celsius. Minimele nocturne se vor situa, pe tot parcursul intervalului de prognoză, mult sub pragul de îngheț, cu valori medii între—9 și—7 grade, dar în noaptea de 13 spre 14 decembrie și, din nou, în intervalul 17 — 19 decembrie va fi ger, media regională situându-se sub—10 grade. Cu excepția intervalului 16 — 18 decembrie, precipitațiile vor fi prezente în fiecare zi, dar mai ales pe 12 și 19 decembrie, respectiv în intervalele 14 — 16 și 23 — 25 decembrie, acestea se vor semnala pe arii relativ extinse și vor fi posibil mai însemnate cantitativ.
Prognoza de specialitate relevă că, în Moldova, la începutul intervalului, temperaturile maxime vor scădea accentuat, de la medii regionale de 7 grade până spre—1 grad, după care vor varia ușor de la o zi la alta și se vor situa în jurul pragului de îngheț, în medie, de la minus două la—1 grad, în intervalul 16 — 18 decembrie, și spre două grade Celsius, în restul zilelor. Minimele nocturne vor fi mult sub zero grade, caracterizând o vremea deosebit de rece pentru această perioadă, cu valori în medie regională de la—9 până la—8 grade, în noaptea de 13 spre 14 decembrie, respectiv în intervalul 16 — 18 decembrie, și de până la—6 grade, în rest. Vor fi precipitații îndeosebi în zilele de 12, 14, 15, 19 și 20 decembrie, când se vor semnala pe arii mai extinse și posibil mai însemnate cantitativ.
În Dobrogea, la începutul intervalului, vremea se va răci accentuat. Temperaturile maxime vor scădea de la medii în jurul a 9 grade, până spre—1 grad, valori mai mici decât mediile multianuale specifice perioadei. Începând din 14 decembrie, va exista o ușoară creștere termică până la medii de cel mult 3 grade Celsius, iar până la sfârșitul intervalului vor fi doar ușoare variații în jurul acestora. Valorile termice nocturne vor fi predominant negative și vor varia ușor de la medii între—6 și—4 grade, la medii în jurul a minus două grade. În jurul datelor de 12, 16 și 20 decembrie, dar și în restul intervalului, mai ales în a doua săptămână, se mențin condițiile de apariție a precipitațiilor.
În zona Munteniei, după scăderea accentuată a valorilor termice diurne din primele două zile de la medii în jurul a 9 grade, până spre zero grade, maximum un grad Celsius, acestea vor marca o ușoară creștere până la valori, în medie, de două — trei grade Celsius, iar până la sfârșitul intervalului variațiile vor fi nesemnificative. Minimele termice vor fi negative și vor varia ușor de la medii de—8 grade, în jurul datelor de 14, 17 și 18 decembrie, la medii de până la—6 grade Celsius în restul intervalului. Vor fi precipitații în zilele de 12, 15, 19 și 20 decembrie, dar și în restul intervalului, mai ales în a doua săptămână, se mențin condițiile de apariție a acestora.
În Oltenia, la începutul intervalului, vremea se va răci accentuat și astfel temperaturile maxime vor scădea de la medii în jurul a 7 grade, până spre două grade Celsius. Începând din 14 decembrie, va exista o ușoară creștere termică până la medii între 3 și 5 grade, iar până la sfârșitul intervalului vor fi doar ușoare variații în jurul acestora. Minimele termice vor fi negative și vor varia ușor de la medii cuprinse între—8 și—7 grade, în jurul datelor de 14 și 18 decembrie, la medii între—6 și—5 grade în restul intervalului. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi destul de mare în jurul datelor de 12 și 24 decembrie. În restul intervalului, condițiile de apariție a acestora vor fi reduse.
La munte, în primele zile ale intervalului de prognoză, vremea se va răci accentuat. Astfel, temperaturile maxime vor scădea de la medii de—3 grade până spre—9 grade. Începând din 14 decembrie, va exista o creștere termică, mai importantă în a doua săptămână, până la medii cuprinse între minus două grade Celsius și zero grade. Valorile termice nocturne vor varia de la medii de—14 până la—12 grade, în prima săptămână, la medii de la—9 la—7 grade, în a doua săptămână. În perioada analizată, vor fi precipitații pe arii relativ extinse și posibil mai însemnate cantitativ, mai ales în jurul datelor de 12, 15, 20 și 24 decembrie, dar și în restul intervalului, însă pe spații mai mici și în general slabe.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.