Confidenţialitate

„Vin la Curte”, eveniment dedicat culturii vinului, la Complexul Muzeal Arad. Vizitatorii pot degusta vinuri și pot admira o expoziție despre tradiția viticolă a podgoriei Aradului | AUDIO

Temperaturile caniculare din această vară și-au pus amprenta și asupra vinului din recolta din acest an.

Strugurii s-au stafidit de la căldura excesivă, iar cantitatea mare de zahăr din struguri se transformă in grade mai multe de alcool din vin, spun viticultorii.

La Arad are loc o campanie inedită de degustare de vinuri, tocmai pentru a promova licorile din Podgoria zonei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește vinul în acest an, producătorii spun că schimbările climatice și-au pus amprenta asupra producției.

Octavian Andronic, de la una dintre cele mai cunoscute crame din Podgoria Aradului:

„Constatăm cu destul de curiozitate, aș zice, conținutul de alcool care este foarte, foarte ridicat, dar în același timp am reușit, prin tehnologie, să păstrăm și aromele, avem un corp bogat. Principal motiv? Schimbările climatice. În sfârșit de iulie, început de august, au venit acele temperaturi extreme de peste 42 de grade C, care a dat un anumit stres plantei.”

Este prima degustare de vinul la muzeu.

Directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga:

„Așa după cum v-am obișnuit, Complexul Muzeal încearcă să aducă și alt public să viziteze muzeul, iar acest eveniment ni s-a părut important și pe care putem să-l dezvoltăm astfel încât și alt public din orașul nostru să vină să viziteze muzeul.”

Tradiția viticulturii este atât de mare aici, în județul Arad, încât există și un muzeu public al viei și vinului.

Muzeograful de la Complexul Muzeal Arad, Gabriel Hălmăgean:

„În muzeul de la Miniş veți găsi mărturii că dacii practicau vieritul ca o formă practică de producere și de cultivare a viței de vie și producerea vinului.”

Organizatorii spun că prin campania “Vin la curte” doresc să susțină și să promoveze vinurile din Podgoria Aradului.

Unul dintre organizatorii, Mihai Molnar:

„Am observat că lumea nu prea cunoaște vinurile din Podgoria Miniş Măderat, astfel am decis că ce ar fi să pornim o campanie sub formă a unor serie de evenimente, prin care să prezentăm licorile Podgoriei Miniş Măderat, care, hai să fim sinceri, istoria ne-a dovedit că sunt niște vinuri recunoscute la nivel internațional. Podgoria Miniş Măderat, la un moment dat, a fost o podgorie foarte cunoscută și de asta și ne-am dus cu hashtag-ul împrumutat din America, “Make Miniş Great Again”, promovăm Podgoria Miniş, promovăm licorile din acest județ, pentru că avem cu ce să ne mândrim.”

Pe parcursul evenimentului sunt deschise o expoziție cu obiecte legate de tradiția viticolă a Podgoriei Aradului, o expoziție de fotografie și o expoziție de pictură.

De asemenea, expozițiile din clădirea centrală a muzeului din Arad au un orar special, fiind deschise între orele 10 și 18. Accesul a expozițiilor muzeului se face pe bază de bilet.

Vinul din Podgoria Aradului este recunoscut pe plan național, fiind exportat încă din secolul al XIX-lea în Austria, Elveția, Germania, țările balcanice, iar în cantități mai mici, chiar în Rusia, India, America de Sud și Australia.

Cât timp Aradul era în Imperiul Habsburgic, vinurile de aici ajungeau și la Curtea Imperială de la Viena, spun unii istorici, dar și la Casa Regală din România.

Soiul Mustoasă de Măderat era apreciat chiar și de Regele României Ferdinand, care îl solicita întotdeauna când vizita hotelului Sever Bocu de la Techirgheol, așa cum apare scris chiar în memoriile acestuia.

Campania “Vin la curte” transformată în “Vin la muzeu” continuă până duminică seara în clădirea centrală a Muzeului din Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor.