Confidenţialitate

Vila în care Pablo Picasso şi-a trăit ultimii ani din viaţă, scoasă la licitaţie

Vila de pe Coasta de Azur în care Picasso şi-a petrecut ultimii ani din viaţă va fi scoasă la licitaţie joi, ultimul episod al acestei saga imobiliare de pe Riviera franceză, informează miercuri AFP.

Estimat la 20,2 milioane de euro, imobilul din localitatea Mougins, în apropiere de Cannes, a fost achiziţionat în 1961 de artistul spaniol, care a murit 12 ani mai târziu, pe 8 aprilie 1973.

Jacqueline Roque, ultima soţie a lui Picasso, a locuit în această casă până la sinuciderea sa din 1986. Imobilul a fost moştenit de Catherine Hutin-Blay, fiica acesteia din prima căsătorie, care l-a vândut pentru 10 milioane de euro.

Înaintea lui Picasso, casa a aparţinut familiei Guinness, iar Winston Churchill obişnuia să-şi petreacă deseori vacanţele aici.

Casa era pe punctul de a intra recent în proprietatea omului de afaceri de origine srilankeză, Rayo Withanage. În ianuarie, fuseseră anunţate deja acţiuni de caritate pentru promovarea artelor şi serate pentru promovarea dezvoltării durabile, organizate în colaborare cu Monaco sau municipalitatea din Mougins.

Potrivit avocatului Maxime Van Rolleghem, reprezentantul băncii olandeze Achmea Bank, creditorul actualului proprietar al domeniului, ”omul de afaceri srilankez a anunţat public cumpărarea casei prin ofertă directă, dar acest lucru nu este adevărat. A făcut o ofertă în 20 iunie, pentru 196 de milioane de euro, dar nu a reuşit să strângă fondurile.”

Domeniul Picasso este, cu toate acestea, o afacere bună: ”Alte vile prestigioase de pe Coasta de Azur se vând la preţuri mai mari”, adaugă Van Rolleghem.

Actualul proprietar, un olandez, a cumpărat domeniul de la fiica artistului, în 2007. A botezat vila ”Peştera minotaurului”, a mărit-o şi a dotat-o cu numeroase amenajări sofisticate: piscine, lifturi, instalaţie de aer condiţionat, spa, garaj, teren de tenis, care nu au fost finalizate însă din cauza dificultăţilor financiare.

”A acţionat ca un client de bună-credinţă. A făcut lucrări consistente şi a mizat pe un preţ de revânzare de 170 de milioane de euro”, a precizat Van Rolleghem.

Imobilul a fost deschis pentru vizite la finele lunii septembrie, dar este imposibil de anticipat cine va licita joi. Vânzarea va avea loc prin intermediul unui avocat, în faţa unui judecător de la înalta curte care va anunţa numele câştigătorului.

”S-a făcut multă publicitate, am apelat la serviciile Christie’s, dar nu se poate vinde ca un borcan de Nutella. E vorba despre un spaţiu construit între 1.700 şi 2.400 de metri pătraţi şi 30.000 de metri pătraţi de teren. E posibil ca licitaţia să nu reuşească şi atunci va rămâne în mâinile srilankezului care va avea la dispoziţie două luni pentru a realiza plata, dacă reuşeşte”, precizează Van Rolleghem.

Rayo Withanage este asociatul majoritar al societăţii Scepter Partners. În 2004 a înfiinţat, împreună cu un prinţ din bogatul stat petrolier Brunei, fondul de investiţii BMB Group.

Întinsă pe trei hectare, fosta proprietate a lui Picasso are vedere către golful Cannes şi munţii Esterel, dar îi lipseşte un drum care să faciliteze accesul vizitatorilor.

Clădirea principală, austeră în vremea lui Picasso, datând din secolul al XVIII-lea a fost restaurată în totalitate. Au fost adăugate geamuri glisante pentru a pătrunde mai multă lumină.

”Singurul element rămas din perioada Picasso este atelierul care păstrează încă urmele de pictură făcute de artist, dar în imobil nu se găseşte nicio pictură”, a precizat agentul imobiliar Michaël Zingraf. Acum trei ani, a fost contractată o agenţie specializată în proprietăţi de prestigiu pentru a se ocupa de vânzarea imobilului, cu o valoare estimată între 20 şi 25 de milioane de euro în acest stadiu în aceste lucrările de reamenajare nu sunt finalizate.

Vânzare nu a putut fi finalizată până acum din cauza disputelor conjugale şi a dificultăţilor financiare ale proprietarului.