Confidenţialitate

Viitorul Europei: Care este calea de urmat în contextul actual? Sergiu Mișcoiu: „Dependența totală de SUA este una care nu mai poate fi susținută” | VIDEO

Profesorul de studii europene Sergiu Mișcoiu a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de marți seara de la Europa FM. Ce se întâmplă cu viitorul Europei în contextul actual? Discursul Statelor Unite ale Americii de la Munchen a ridicat întrebări în Uniunea Europeană, iar Europa nu a fost invitată la primele discuții SUA-Rusia privind pacea din Ucraina. România nu a fost invitată la discuțiile restrânse europene pe aceeași temă. Care este calea pe care o urmează blocul comunitar în această perioadă? Sergiu Mișcoiu a spus la Europa FM că noi, europenii, avem în momentul de față toate motivele să găsim un numitor comun de a ne asocia pe termen lung, creând o politică militară și externă comună mult mai solidară: „Evident că în contextul nou, dependența totală de Statele Unite ale Americii este una care nu mai poate fi susținută”. „Însă dacă nu va exista o conștientizare comună a cauzei pe care o avem de apărat acum, desigur că Europa, din păcate, pe termen mediu se poate dizolva – nu neapărat din perspectivă formală, ci din perspectiva a ceea ce este ea într-adevăr prin destinul său istoric”, a mai spus Sergiu Mișcoiu.

Sergiu Mișcoiu: Noi, europenii, avem în momentul de față toate motivele să găsim un numitor comun de a ne asocia pe termen lung, creând o politică militară și externă comună mult mai solidară

Tudor Mușat: Calea Uniunii Europene, vocea unitară a Uniunii Europene, mai multă independență securitară a Uniunii Europene. Ce-i cu Europa? Ce viitor își vede sau își caută Europa în acest context dominat de războiul geopolitic, Statele Unite, China, de era tehnologiei și a inteligenței artificiale? Pe unde Europa? Pe unde vrea să fie? Ce face? Ce-i cu noi?

Sergiu Mișcoiu:Cred că alegerea lui Donald Trump și intransigența aceasta la care ne așteptam – dar poate nu o măsuram la adevărata sa dimensiune – în discursul de la München ar trebui să fie pentru statele europene mai degrabă o oportunitate decât o tragedie. O oportunitate pentru că în momentul de față avem noi, europenii, toate motivele, dacă nu le aveam până acum, să găsim un numitor comun de a ne asocia pe termen lung, creând o politică militară și externă comună mult mai solidară decât cele care au existat până acum. Și acest lucru trece într-adevăr și printr-o înzestrare nucleară mai solidă decât cea care a preexistat, trece și prin consolidarea apărării”.

Sergiu Mișcoiu: Vocile discordante din Europa trebuie călăuzite către un destin rațional al continentului nostru

Sergiu Mișcoiu: „Desigur că în Europa există voci discordante, de la Victor Orban până la Giorgia Meloni, care însă are o atitudine cumva ambiguă și cred cu care se poate negocia mult mai mult decât se poate negocia cu domnul Orban. Însă, aceste voci trebuie călăuzite și ele către un destin rațional al continentului nostru”.

Sergiu Mișcoiu: „Dependența totală de Statele Unite ale Americii este una care nu mai poate fi susținută” / Dacă Europa nu conștientizează cauza comună ce trebuie apărată acum, ea se va dizolva pe termen mediu din perspectiva destinului său istoric

Sergiu Mișcoiu: „Evident că în contextul nou, dependența totală de Statele Unite ale Americii este una care nu mai poate fi susținută. Și dorința aceasta de a practica politici care devin haiducești, a unor state care pentru interese vremelnice, pe termen scurt, vor face concesii unor puteri care sunt fățiș ostile Uniunii Europene, spiritul european și democrațiilor europene. Aceste practici trebuie să înceteze.

Liderii europeni au acum toate cărțile pe masă. Știu de fapt la cât stă ceasul, cum se spune în popor. Însă dacă nu va exista o conștientizare comună a cauzei pe care o avem de apărat acum, desigur că Europa, din păcate, pe termen mediu se poate dizolva – nu neapărat din perspectivă formală, ci din perspectiva a ceea ce este ea într-adevăr prin destinul său istoric”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reuters: Franța ar putea găzdui miercuri o nouă reuniune pentru a discuta despre Ucraina și securitatea europeană. România ar fi printre țările invitate

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.