Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene trebuie să aibă un grad de flexibilitate mai ridicat pentru a face față crizelor și situațiilor de urgență neprevăzute, atrag atenția europarlamentarii români.
Împărțirea fondurilor comunitare pentru următorii 7 ani este acum subiectul negocierilor între Parlament, Consiliu și Comisie și ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului viitor.
Fiecare grup legislativ dorește o serie de instrumente care garantează că banii pot fi folosiți acolo unde sunt necesari.
Grupul Popularilor Europeni anunță, spre exemplu, că va vota acest buget multianual doar dacă se alocă un ajutor consistent pentru a depăși criza generată de noul coronavirus.
“În primul rând, să fie finanțate prioritățile tradiționale: agricultura și politica de coeziune, adică banii pentru autostrăzi, modernizări de căi ferate, anvelopări de blocuri, extinerea rețelelor de apă-canal, modernizări de drumuri la sate. Aceste lucruri au fost importante și continuă să fie importante”, declară europarlamentarul Siegfried Mureșan, membru în grupul Popularilor europeni.
Între cerințele social-democraților europeni se numără acordarea de fonduri substanțiale pentru pactul ecologic, care include politici al căror obiectiv este ocrotirea mediului.
“Linia roșie pentru mine este suma care se acordă agriculturii. Pentru grupul din care fac parte, linia roșie va fi acest Green Deal, pactul verde pe care S&D continuă să parieze, ca fiind singura modalitate de redresare economică”, susține Carmen Avram.
Grupul Renew Europe dorește condiționarea banilor europeni de statul de drept.
“Uniunea Europeană nu este un bancomat al statelor membre, care să distribuie bani. De aceea, nu vom accepta să distribuim bani unor guverne – nu vorbesc de cetățeni aici, ci de state – unor guverne și unor politicieni care ajung la putere și se folosesc de bani europeni atacând Uniunea Europeană”, avertizează Dacian Cioloș.
Parlamentul European a adoptat 2 rezoluții privind cadrul multianual în care se menționează că viitorul buget european trebuie să fie mai este transparent, mai ușor de înțeles și accesat pentru cetățenii europeni.