De luni, 11 noiembrie, intră în vigoare legea care plafonează dobânzile la creditele de consum acordate de instituțiile financiare nebancare, IFN-uri. Actul normativ a fost adoptat de Parlament în luna martie și promulgat de președinte în luna august. Acesta prevede și condițiile în care pot fi recuperate acum sumele restante.
Legea stabilește că dobânda anuală efectivă – DAE – la creditele ipotecare nu poate depăși cu mai mult de 8% dobânda Lombard, practicată de BNR, care acum este 7,5% pe an. În cazul creditelor de consum, DAE trebuie să fie de maxim 27% peste dobânda BNR.
Sunt și excepții pentru creditele de consum: de exemplu, la cele de până la 5.000 de lei, costul total al creditării trebuie să fie de maxim 1% pe zi, iar la creditele cuprinse între 5.001 și 10.000 de lei, maxim 0,8% pe zi.
Prin noua lege, valoarea totală plătibilă de către consumator nu mai poate depăși dublul valorii totale a creditului, iar firmele care recuperează creanțe nu mai pot percepe o sumă totală care să depășească totalul creanței
Creditele aflate în derulare vor fi revizuite la cererea consumatorului, pe cale amiabilă sau pe cale judecătorească.
Legea se aplică doar creditelor ipotecare și de consum acordate de IFN-uri.
Sursa foto: Shutterstock