NASA a dat publicității noi imagini cu planeta pitică Pluto, colectate de sonda spațială New Horizons. Relieful este caracterizat prin munți foarte înalți și o scoarță lipsită de cratere, după cum au anunțat cercetătorii Agenției Spațiale Americane.
Cercetătorii nu ştiu deocamdată cum s-au format munţi atât de înalţi: cel mai înalt are altitudinea de aproape 3.350 de metri, fiind aproape la fel de înalt ca Munţii Stâncoşi Canadieni. Un alt mister este motivul pentru care Pluto are o scoarţă atât de tânără. Această planetă pitică îngheţată, care este mai mică decât Luna, ar trebui să fie în mod normal presărată cu cratere de impact, în urma ciocnirilor sale cu numeroasele roci şi stânci care se află în Centura Kuiper.
În schimb, sonda spațială a dezvăluit faptul că suprafaţa lui Pluto a fost cumva “reîmprospătată”, o activitate ce ar putea fi asociată cu prezenţa unui ocean sub scoarţa de gheaţă, a unor vulcani de gheaţă sau a altor fenomene geologice care generează căldură. Oamenii de ştiinţă americani sunt de părere că munţii de pe Pluto s-au format cel mai probabil în urmă cu cel mult 100 milioane de ani – o vârstă extrem de redusă, în comparaţie cu aceea a Sistemului Solar. Acestea sunt primele rezultate ştiinţifice transmise de vehiculul spaţial american care, după o călătorie de nouă ani şi jumătate şi aproape 5 miliarde de kilometri parcurși a ajuns marţi la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto – 12.500 de kilometri.
Sonda spațială New Horizons a petrecut peste opt ore pe orbita lui Pluto după trecerea momentului în care s-a aflat la cea mai mică distanţă de planeta pitică, pentru o serie de experimente ştiinţifice ce au vizat studierea atmosferei acesteia şi realizarea de fotografii pe timp de noapte, folosind doar lumina reflectată de Charon, cel mai mare dintre sateliţii săi naturali.