Victorie definitivă a Uniunii Europene în disputa cu Polonia și Ungaria în ceea ce privește obligația de a respecta statul de drept, în calitate de state membre ale blocului comunitar. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins recursul formulat de Varșovia și Budapesta împotriva noului mecanism care va permite Uniunii să taie fondurile europene pentru ţările care încalcă independența Justiției și alte reguli ale democrației.
Decizia Curții de Justiţie a Uniunii Europene a fost primită cu entuziasm de raportorii mecanismului care impune condiționarea alocării banilor publici europeni de respectarea regulilor de bază ale statului de drept. Unul dintre eurodeputați, Petri Sarvamaa, a făcut apel la Comisia Europeană să treacă la fapte.
„Acum a dispărut și ultimul obstacol pentru implementarea condiționării acordării banilor de respectarea statului de drept. Parlamentul are acum un mesaj clar către Comisie: Este momentul potrivit să începeți implementarea legii. Ceasul nu mai poate fi restartat din nou pentru a câștiga timp. Comisia trebuie să acționeze foarte rapid!” a spus eurodeputatul finlandez.
El a explicat că și în alte țări din Uniune asistăm la deteriorarea respectării statului de drept, iar Uniunea nu poate permite așa ceva.
Decizia definitivă a Curții de Justiție a Uniunii vine după o lungă dispută între Bruxelles și Budapesta și Varșovia. Guvernele Ungariei și Poloniei au adoptat în ultimii ani decizi care au limitat drepturile femeilor, ale persoanelor LGBT şi ale migranţilor, dar care au atentat și la independenţa judecătorilor, a presei și societăţii civile.
Disputele referitoare la statul de drept au blocat deja accesul Poloniei la 36 de miliarde euro din fondul de redresare post-pandemie ale UE, iar Ungaria este deja privată de accesul la 7 miliarde euro din același buget.
Sursa foto: Unsplash / Ibrahim Boran
Citește și: NATO, sceptică după anunțul Rusiei despre retragerea unor trupe militare de la granița cu Ucraina | AUDIO
Autor: Anca Grădinaru