La această oră Parlamentul dezbate cererea DNA de arestare a deputatului Sebastian Ghiță, după ce fostul procuror șef de la Ploiești a mărturisit un sistem drăcesc de control al județului Prahova și inclusiv al informațiilor din dosarele penale.
Pârghia și de fapt veriga lipsă din acest dosar este fostul prim-ministru Victor Ponta, despre care deputatul Ghiță spune că i s-ar fi sugerat să îl denunțe la DNA.
Dar procurorii par departe de o deschidere a urmăririi penale împotriva lui Ponta în acest dosar, fie și doar pentru că deși pot fi probate întâlnirile dintre Ponta și procurorul șef de la Prahova, acum arestat, eventuale promisiuni pe care Ponta i le-ar fi făcut acestuia nu pot fi legate cauzal de furnizarea unor informații din dosarele penale către Sebastian Ghiță.
Pur și simplu procurorul respectiv nu a mai ajuns șef la Spălarea Banilor cum i-ar fi propus Ponta și nici Victor Ponta nu mai este prim ministru. Deși Sebastian Ghiță se plânge că DNA-ul vrea să îl aresteze ca să îl constrângă să îl denunțe pe Ponta, vă spun că este improbabil, în absența unor alte probe directe, ca procurorii să poată extinde cercetarea împotriva lui Ponta doar în baza unor mărturii ale controversatului său prieten.
De altfel, comunicatul DNA face un tablou atât de exact al modului în care această mafie s-a mișcat încât, zic eu, se poate lesne ghici o monitorizare destul de îndelungată a personajelor, de către SRI, cel mai probabil, sau, oricum, de către un alt serviciu de informații. Ceea ce nu reiese nicicum din comunicatul DNA este cine era jupânul. Era primul ministru al României Victor Ponta un instrument al prietenului său Sebastian Ghiță? Sau, din contră, Ponta era capul răutăților, iar Ghiță executa niște ordine.
Cel mai probabil nu vom afla niciodată asta dintr-o sentință judecătorească. Nu ne mai rămâne decât să îl judecăm noi pe Ponta, căci pentru fapte politice un prim ministru mai răspunde și politic, adică în fața noastră a opiniei publice.
Victor Ponta nu a fost cel mai rău premier din istoria României. A avut curajul să reducă TVA-ul la alimente, cota generală de la 24 la 20%, a redus chiar și CAS-ul… lucruri pe care trebuie să le punem în balanță atunci când îl judecăm în acest tablou cu mafioți
https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-victor-ponta-30-martie-2016