Într-un interviu acordat Europa FM, vicepremierul Marcel Ciolacu precizează că, anul viitor, România va avea un produs intern brut record, de peste 907 milioane de lei. În aceste condiții, Guvernul va trimite la Parlament un proiect de buget care prevede creșterea investițiilor publice cu 25 la sută.
Apărarea va primi tot 2% din PIB, în timp ce Educația, Sănătatea și Transporturile vor beneficia de fonduri suplimentare.
Vicepremierul susține că proiectul bugetului de stat pe 2018 va fi adoptat în ședința de guvern de miercuri.
“‘Pe data de 6, intră în ședința de Guvern. Mai departe,Parlamentul să facă un calendar.
Ați discutat cu premierul, măcar în linii mari, dacă sunt domenii care vor primi mai mult?
Toate vor avea bugete mai mari. Ministerele, cum sunt investițiile la transporturi, vor avea bugete mai mari, Ministerul Sănătății va avea buget mult mai mare. Mai ales că are și componenta de investiții. Educația va avea buget mai mare și Ministerul de Interne va avea bugetul mai mare față de anul trecut.
Asta înseamnă că vă bazați pe încasări mai mari.
Un PIB mai mare. Este estimat în momentul acesta la 907,8, dar credem că atunci când se va termina și o să ne dea prognoza INS-ul, noi credem că va fi un buget mult mai mare. Este cel mai mare buget pe care l-a avut România vreodată. Cei patru indicatori macro-economici, somajul este estimatîntre 4-4,4, avem creștere economică de 5,5 estimată și inflația care va fi + sau – 2/ + sau – 1. Am văzut BNR-ul că a dat 2,5 + sau -.
Și deficitul?
Deficitul 3%. Nu se discută. 2,95 -2,97 va fi închis.
Înțeleg că veți vota pentru investiții mai mari,de stat.
Da, da.
Cu cât la sută?
Vom vedea. Oricum sperăm ca investițiile să fie mai mari decât anul trecut cu peste 25%.”
Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a anunțat că anul viitor, cheltuielile bugetare vor fi de 314,5 miliarde lei mld. lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.
Cea mai mare creștere o înregistrează cheltuielile cu asistența socială datorită măsurilor adoptate în domeniul pensiilor, a majorării indemnizației sociale pentru pensionari și a altor drepturi de asistenta sociala, care ajung în anul 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9 % din PIB.
Cheltuielile de personal însumează 81,2 miliarde lei ( 8,9%), respectiv o creștere de 11,6 miliarde lei fata de anul 2017, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Iar cheltuielile cu investițiile înregistrează în anul 2018 – 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creștere cu 13 miliarde lei față de anul 2017.
Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 mld. lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi în totalul veniturilor bugetare în anul 2018 le înregistrează contribuțiile cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8 %, accize 3,3%, impozit pe salarii și venit cu 2,3 % din PIB. Cheltuielile cu investițiile înregistrează în anul 2018 – 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creștere cu 13 miliarde lei față de anul 2017.