Vestea că elevii de clasa a V-a nu vor avea manualele pe bănci nici la începutul acestui an a fost dată de ministrul Educaţiei la pachet cu ceea ce Liviu Pop numeşte „o soluţie de rezervă”.
Este vorba despre îndrumătoarele pe care ar urma să le primească „fiecare elev”, spune ministrul.
„La clasa a V-a, pentru primele două luni de zile, avem soluţie de rezervă cu îndrumarele pentru fiecare elev. În 11 septembrie, toţi elevii vor avea îndrumătorul”, a răspuns Liviu Pop chestionat în ședința de Guvern de către premierul Mihai Tudose în legătură cu situația manualelor pentru începutul acestui an școlar.
Europa FM a verificat dacă, aşa cum a susţinut vineri ministrul Educației „toţi elevii vor avea îndrumător” și în ce măsură acesta poate substitui manualul.
Profesorii contactaţi de Europa FM au explicat că îndrumătoarele sunt nişte ghiduri destinate cadrelor didactice şi nu, în mod direct, elevilor. Nu pot, aşadar, substitui manualele şi nu pot ajunge la fiecare copil în parte.
„Cred că aceste îndrumătoare or să fie nişte broşuri cu câteva linii d eghidaj scrise cumva pe genunghi acum de Minister ca să acoperim această ruşinoasă lipsă a manualelor. Îndrumătorul didactic, metodic, pedagogic, aşa cum îl ştim, în sens clasic, nu ajută elevul. Nu conţine informaţiile din capitolul respectiv, paşii pe care trebuie să îi facă un elev pe cont propriu, cum ar trebui să arate un manual, de pildă”, explică Oana Moraru, profesor de Limba română și consultant educațional.
Surse guvernamentale susţin că autorii îndrumătoarelor vor fi chiar inspectorii de specialitate din Minister.
Ghidurile vor fi trimise în şcoli prin inspectoratele judeţene, cel mai probabil în format electronic.
Profesorii ar urma să tipărească pe cont propriu materialele pe care le vor concepe apoi pentru elevi. Consecinţa?
„Foarte sigur plărinţii vor plărti lipsa aceasta a manualelor asigurând în ghiozdanul copiilor culegeri şi alte materiale auxiliare care sunt publicate fără probleme şi există pe piaţă”, anticipează Oana Moraru.
Deocamdată, în inspectorate școlare nu au ajuns decât ipoteze. Profesorul Florina Stoian, inspector şcolar general în judeţul Buzău, spune că dincolo de anunțul ministrului nu există până la această oră alte informări oficiale în județe. „Sunt îndrumare pentru profesori, bănuiesc.
Iar profesorii să le elaboreze nişte documente, nişte materiale copiilor, cu care să poată să lucreze. Cred că ni-l vor trimite în format electronic, să şi-l listeze fiecare ca să meargă mai repede”, estimează inspectorul școlar general.
Am încercat să obţinem lămuriri de la reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Au refuzat însă o discuţie pe această temă.
Potrivit ministrului Liviu Pop, licitaţia începută în martie pentru cumpărarea manualelor şcolare de clasa a V-a nu se va încheia înainte de 11 septembrie.
Aproape o sută şaptezeci şi două de mii de copii intră anul acesta în prima clasă de gimnaziu. Sunt elevii cărora manualele le-au î ntârziat în fiecare an şcolar încă de când au început clasa întâi, spun profesorii.