Premierul a cerut lămuri publice cu privire la numărul de paturi disponibile în secțiile de terapie intensivă din Timișoara. Florin Cîțu spune că are informații potrivit cărora ar fi fost redus numărul de paturi în secțiile ATI care tratează bolnavii de coronavirus.
Europa FM a verificat acest lucru și a descoperit că unele spitale și-au crescut chiar capacitatea de a trata pacienti la terapie intensivă, de la începutul pandemiei și până acum
Premierul Florin Cîțu spunea, joi seară, că ar fi foarte grav dacă se confirmă informația potrivit căreia, la Timișoara, ar fi fost redus numărul de paturi în secțiile ATI pentru COVID-19:
„Am auzit și vreau să verificăm dacă la Timișoara a fost redus numărulde paturi la ATI, ceea ce ar fi foarte grav. Aș vrea să știu și eu acest lucru, dacă este adevărat sau nu.”
În Timișoara sunt 4 spitale care tratează pacienți bolnavi de Covid-19.
Potrivit site-ului primăriei, sunt disponibile în total 35 de locuri în secțiile ATI, iar o unitate mobilă ce se afla în curtea Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș avea 12 paturi disponibile.
Șefa sectiei de terapie intensivă a Spitalului Victor Babeș din Timișoara, dr Mirela Porojnicov, spune că numărul paturilor disponibile pentru cei care au nevoie de îngrijiri la terapie intensivă s-a mărit:
„La Victor Babeș a funcționat un tir vreo patru luni de zile, care s-a defectat și a fost dus la reparat. În momentul în care s-a defectat tirul, noi ne-am prelungit în spital, în compartimentul de chirurgie și, practic, am suplimentat numărul de locuri ATI Covid. Aveam un număr de 9 locuri în două compartimente, 5 au rămas non-Covid, iar prelungirea celor 4 locuri Covid noi am triplat acele locuri. În momentul acesta suntem în spital cu 12 locuri Covid ATI și cu 5 locuri non-Covid ATI.”
La Spitalul Județean sunt în total 23 de locuri, inclusiv cele 6 ce deservesc maternitatea. Și aici numărul de paturi a crescut de fapt, de la 12, din octombrie anul trecut, spune Raul Patrascu, managerul Spitalului Județean Timișoara:
„Numărul de paturi este constant de la începutul pandemiei, noi avem cel mai mare număr de paturi ATI din județ și anume 23, dintre care 6 sunt rezervate pentru pacientele însărcinate sau lăuze și 17 sunt paturi generale care sunt ocupate în grad de 100%. Am crescut, la început am avut 12 și apoi am crescut la 23.”
Am verificat și la Spitalul Municipal din Timișoara dacă a fost redus numărul de paturi ATI. Nu s-a întâmplat asta, potrivit conducerii sunt disponibile 6 locuri, de la inceputul pandemiei.
- Alexandra Stănescu
Foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu