Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM: Este sau nu Pilonul II de stat, așa cum afirmă premierul Tudose? – AUDIO

Ministerul Finanţelor va face publică în această săptămână analiza legată de Pilonul II de pensii, a anunţat premierul Mihai Tudose la întâlnirea PSD de pe litoral.

Europa FM a verificat cât de valide sunt argumentele prin care Mihai Tudose a combătut public până acum sistemul pensiilor administrate privat.

Iată un fragment dintr-un interviu acordat recent postului România TV:

„Până la urmă, şi Pilonul I, şi pilonul II sunt de stat. Nu-i ia nimeni banii. Toată suma este al (sic!) aceluiaşi om. Dar nu este o sumă pe care… Tot aşa, sunt voci «Nu, că banii pe care îi dai astăzi îi ia altcineva!». Parcă la Pilonul II se ia seria la bancnote şi se pun într-un sertăraş acolo. Nu. Ambele sume sunt pe numele cuiva. Pe numele deponentului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalistul Europa FM, Anca Simina, a verificat spusele premierului Mihai Tudose în discuţii cu mai mulţi consultanţi fiscali, cu legile pe masă.

Prima afirmaţie a premierului e aceea că atât Pilonul I – ceea ce numim sistemul public de pensii -, cât şi Pilonul II – adică sistemului de pensii administrate privat – ar fi „de stat”.

A doua, că toată suma din contribuţia individuală de 10,5% e „a aceluiaşi om” şi se contabilizează „pe numele deponentului” în ambele sisteme.

Directorul serviciului de Consultanţă Fiscală la PricewaterhouseCoopers, Alexandra Smedoiu, a explicat la Europa FM că individualizarea contribuţiilor din Pilonul I înseamnă doar că statul ştie cu cât a contribuit fiecare persoană de-a lungul timpului pentru că ţine evidenţa salariilor sale brute şi îi calculează un punctaj. Nu există astăzi conturi pe numele deponentului.

De altfel, Legea sistemului unitar de pensii publice indică modul în care se strâng contribuţiile pentru Pilonul I: de la angajator direct în Trezoreria statului. Legea fondurilor de pensii administrate privat are însă un articol care menţionează explicit că „fiecare participant are un cont individual”.

Situaţia lui se poate verifica, de altfel, online.

Iată ce spune Alexandra Smedoiu despre diferenţele dintre cele două sisteme.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă la Pilonul I este contribuţia individualizată a persoanei, persoana nu are proprietatea directă a sumelor contribuite. Adică aceste sume se varsă într-un cont global şi sunt folosite pentru plata pensiilor actualilor pensionari. În schimb, în Pilonul II, sumele sunt – la fel – individualizate, însă, mai mult decât atât, sunt păstrate pe contul persoanei respective până la momentul în care se generează dreptul la pensie. În această perioadă, aceste sume sunt investite în numele participantului şi generează dobândă. Conform legii 411/2004 trebuie să le considerăm fonduri private. Nu le mai putem privi ca nişte fonduri de stat.”

În plus, în sistemul public nu există în prezent o corelaţie între suma virată şi cea recuperată. Aşadar nu se poate spune că toată suma cu care contribuie rămâne a aceleiaşi persoane.

În concluzie, afirmaţia premierului Mihai Tudose este FALSĂ.