Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM: De ce s-a blocat în realitate construirea unui spital de pediatrie în România?

Un spital nou pentru copii în țara care se află pe primul loc la mortalitate infantilă în Europa este o promisiune recurentă a Guvernelor României. Anul trecut a fost făcut primul pas concret pentru ca la Spitalul „Marie Curie” din București să se contruiască o nouă clădire cu toate facilitățile.

Între timp, proiectul s-a blocat. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, susține că principala cauză este faptul că partenerul privat care urma să îl contruiască nu ar avea „statut juridic în România”.

Europa FM a verificat care dacă spusele ministrului au acoperire în realitate.

Cauzele blocării proiectului care ar fi trebuit început deja de patru luni după calendarul oficial, țin mai degrabă de considerente politice. Motivul pe care Florian Bodog l-a invocat într-un interviu la Realitatea TV este însă unul procedural.

„La «Marie Curie» era vorba despre un prteneriat public-privat. Parteneriat public privat care era făcut cu o entitate care nu avea statut juridic în România”, spune ministrul Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat dacă afirmațiile sale au acoperire în realitate. Mai exact dacă există un partener privat desemnat de Ministerul Sănătății să construiască spitalul.

Legea parteneriatului public-privat a fost adoptată de Parlament în decembrie 2016. După această dată, orice instituție care dorea un astfel de proiect își putea desemna un partner privat prin deschiderea unei proceduri de achiziție publică. Chiar dacă normele de aplicare sunt încă în lucru, extinderea Spitalului “Marie Curie” nu era dependentă de această lege întrucât faza pilot a Programului Modernizarea Infrastructurii Spitaliceşti primise aprobarea să se desfăşoare prin procedurile obişnuite de achiziţie publică.

Ministerul Sănătății nu a început o asemenea procedură în cele 8 luni care au trecut de atunci. Așadar nu se poate vorbi în cazul extinderii Spitalului „Marie Curie” de „un partener care nu avea statut juridic în România”.

Autorul proiectului, doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la „Marie Curie” spune că Ministerul nu a mai continuat, la începutul acestui an, procedurile începute în august 2016. La acel moment, Guvernul aprobase un memorandum prin care aripa nouă de la „Marie Curie” urma să fie construită prin fonduri private.

„Proiectul răspundea nevoilor pediatrice pentru copilul grav bolbav. Aveam centru de imagistică, centru pentru cancer, centru mare pentru traumă, centru de neurochirurgie, renimare neurochirurgie, centru de cardiologie, radioterapie. Veștile au fost că nu se face nimic și am rămas la «Hai, unde ducem un copil să îi facem RMN?» Sună toată ziua, «N-avem locuri, n-avem locuri», «A mai murit unul acolo». Am reluat povestea tristă. Oamenii n-au înțeles că noi nu facem politică. Cred că blocajul e unul politic”, spune Cătălin Cîrstoveanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe firul documentelor, informaţiile arată că după negocierile din noiembrie anul trecut Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se angaja să ofere Ministerului Sănătăţii asistenţa tehnică necesară pentru începerea licitaţiei. Contractul cu banca ar fi trebuit însă aprobat printr-o hotărâre de Guvern iniţiată de Ministerul Finanţelor şi de cel al Sănătăţii. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deşi proiectul există la Ministerul Finanţelor.