Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM: Are sau nu premierul Tudose date corecte privind vaccinarea?

Prim-ministrul Mihai Tudose susține că numărul copiilor vaccinați în România ar fi fost la începutul acestui an sub pragul de 15%.

Potrivit premierului, demersurile actualului ministru al Sănătății, Florian Bodog, l-ar fi adus la 50% în luna iunie.

Jurnalistul Europa FM Anca Simina a verificat în ce măsură procentele anunțate de premier sunt confirmate de datele oficiale de la Institutul Național de Sănătate Publică. Iată concluzia:

Conform celui mai recent raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din februarie 2017, copiii care împliniseră un an și jumătate erau vaccinați în proporție de peste 82% cu toate dozele din schema obligatorie.

Problema o reprezintă faptul că rata de vaccinare de 95%, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, era depășită doar în cazul imunizării BCG.

Într-un interviu recent la Antena 3, premierul Mihai Tudose a lansat alte procente:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vedeți dumneavoastră, este nedrept și domnul Bodog nu spune. La începutul mandatului domniei sale, gradul de vaccinare a copiilor în România era de sub 15%. De aici a plecat. Eu când am luat la cunoștință acum o lună de cifre, cifrele se duceau spre 50%. Adică domnul ministru nu a început activitatea acum. Iar eforturile domniei sale au fost remarcabile.”

Lipsa periodică a vaccinurilor, neprezentarea la medicul de familie și refuzul părinților a dus, într-adevăr, în ultimii trei ani la un regres.

Prima doză de vaccin împotriva rujeolei, de exemplu, a ajuns să fie administrată în cazul a numai 86,5% dintre copii, în timp ce cu a doua, recomandată la vârsta de 5 ani, au fost imunizați doar 74,5%.

Nu este vorba, însă, de scăderea sub un prag de 15%, așa cum a susținut premierul în prezența Ministrului Sănătății, confirmă Societatea Națională de Medicină a Familiei, prin medicul Gindrovel Dumitra:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este foarte important ca opinia publică să cunoască procentul la care evoluează această epidemie de rujeolă. Este vorba de o acoperire vaccinală pentru ROR de 82% şi iată că la această valoare avem înregistrate în România 8000 de cazuri şi 32 de tragedii.

Refuz să mă gândesc câte victime am fi înregistrat în cazul în care acoperirea vaccinală ar fi fost de 15%”.

Pe fondul epidemiei de rujeolă, Ministerul Sănătății a început în acest an o campanie suplimentară de limitare a efectelor acesteia.

Campania s-a adresat strict diferenței de 15%-20% de copii nevaccinați, plus celor cu vârsta cuprinsă între 9 luni și un an ca urmare a scăderii vârstei de administrarea primei doze de vaccin.

O notă de informare privind Programul Național de Vaccinare semnată de ministrul Florian Bodog pe 26 iulie indică faptul că după achiziționarea vaccinurilor lipsă, dublată de această camanie, procentul copiilor în cazul cărora administrarea vaccinului a fost recuperată a crescut de la 33,5% în ianuarie la 63% în iunie.