Manualul de Educație Fizică și Sport a redevenit subiect de mustrare în Guvern. În absența ministrului Educației, Liviu Pop, plecat în Ucraina, premierul Mihai Tudose l-a luat ieri la întrebări pe secretarul de stat care îl înlocuia în legătură cu manualele de anul viitor.
Iată dialogul dintre prim-ministrul Mihai Tudose și Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației:
Mihai Tudose: Nu vreți să fiți de acord să începeți – de astăzi, nu de mâine – demersurile pentru manualele de anul viitor? Cu legea manualului unic, cu …
Gigel Paraschiv: Legea manualului este postată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului, urmând ca, în momentul în care vom definitiva această lege, să venim cu ea în ….
Mihai Tudose: Și o sa avem din nou trei manuale de sport alternative?
Gigel Paraschiv: …
Mihai Tudose: Da sau nu? Că, dacă da, iertați-mă, hai s-o mai scriem o dată!
Gigel Paraschiv: Astăzi nu… Conform…
Mihai Tudose: În regulă.
Europa FM a verificat dacă asigurările date de Gigel Paraschiv șefului său de la Guvern se regăsesc sau nu în textul noii legi a manualului.
Educația fizică se predă anul acesta în școlile din România după trei manuale diferite de clasa a V-a. Manualele de sport sunt, de altfel, primele care au ajuns în școli în septembrie după ce licitația pentru cărțile la celelalte materii s-a prelungit încă două luni.
Pentru a evita pe viitor contestațiile, Guvernul va renunța la licitații. Un proiect de lege pus în dezbatere publică în această săptămână (v. proiectul Legii manualului școlar) arată cum vede Ministerul Educației soluția pentru cărțile școlare care se vor tipări de la anul.
Ironizat la masa Guvernului, al doilea om din Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, l-a asigurat pe premier că noua lege a manualului școlar, așa cum arată astăzi, nu va mai permite tipărirea a trei manuale diferite pentru Educație fizică și sport.
Am căutat în proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului aceste garanții. Ce am găsit? Un text de două pagini și jumătate care enunță câteva principii generale.
Manualul școlar primește o definiție – e „bun de interes public” și „principalul instrument de lucru al elevului”. În loc de licitație de cărți tipărite, ar urma ca o comisie din Minister să facă o selecție de manuscrise dintre cele propuse de autori. Concret, oricine va dori să scrie un manual îl va trimite comisiei și va obține un punctaj. Numărul variantelor selectate în final pentru fiecare materie nu este însă limitat în noua lege. În plus, nu există nicio mențiune că ar fi discipline pentru care tipărirea manualelor e opțională.
Prin urmare, afirmația din ședința de Guvern a secretarului de stat Gigel Paraschiv că în varianta de azi noua lege nu mai permite aprobarea a trei manuale de sport este FALSĂ.