Guvernul pregătește în aceste zile proiectul de lege pentru trecerea contribuțiilor sociale de la angajatori la salariați. În această discuție, a intervenit și ministrul Muncii. Dacă pe bugetari și pe angajații cu salariul minim pe economie există garanții că legea nu îi va afecta, Lia Olguța Vasilescu a încercat să explice la TVR că nici restul salariaților din privat nu ar avea de ce să își facă griji.
Agumentul-forte al ministrului Muncii: lipsa de forță de muncă din România. Mai exact, teama firmelor de a nu-și pierde angajații le va determina să le mărească salariul din contracte așa încât câștigul net să nu se schimbe, anticipează Olguța Vasilescu. Pe ce se bazează?
„Nu mai există forță de muncă disponibilă în piață pentru că sunt 4 milioane de români plecați în afara granițelor. Sunt zilnic – dacă vă uitați AJOFM-uri, la listele noastre pe care le avem cu locurile disponibile de muncă – sunt zilnic 40.000 de locuri de muncă neocupate”, a spus ministrul Muncii într-un interviu la televiziunea publică.
Europa FM a verificat dacă numărul locurilor de muncă de care vorbește ministrul Muncii e același și în realitate.
Raționamentul cu care ministrul Olguța Vasilescu vrea să spulbere teama angajaților din firmele private că de la 1 ianuarie vor câștiga mai puțin e simplu: salariul brut va crește pentru că angajatorii nu vor risca să-și piardă angajații pe o piață în care se caută deja 40.000 de oameni.
I-am urmat sfatul ministrului Muncii și am căutat cifrele oficiale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Pe 19 septembrie, în ziua în care Olguța Vasilescu lansa numărul celor 40.000 de locuri de muncă vacante, instituția din subordinea Ministerului Muncii raporta public doar 27.400. Cu o treime mai puțin decât anunță ministrul.
Cele mai multe job-uri disponibile azi sunt cele de muncitor necalificat în confecții, asamblare și construcții, iar o privire pe harta României arată că aproape 20% ar fi în București și în Ilfov. În țară, sunt județe, ca Suceava și Giurgiu în care se caută mai puțin de 100 de oameni pentru angajare.
Ne-am uitat însă și la datele disponibile de la începutul anului până azi. În medie, în România s-au declarat lunar în jur de 23.000 de locuri de muncă vacante. Așadar, de aproape două ori mai puține decât spune ministrul Muncii.
În concluzie, afirmația Olguței Vasilescu, ministrul Muncii, că în raportările Agențiilor Județene din subordinea sa „sunt zilnic 40.000 de locuri de muncă neocupate” este FALSĂ.