Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Scad sau nu contribuțiile sociale prin noul Cod Fiscal?

A mai rămas o  zi până când Guvernul va adopta, prin ordonanță de urgență, un nou Cod Fiscal.  Noua lege ar urma să aducă de la 1 ianuarie 2018 un impozit suplimentar pentru o parte dintre companii – cel pe cifra de afaceri -, iar pentru angajați o altă schemă a contribuțiilor la fondurile de sănătate și de pensii.

Îndelung discutatul transfer al contribuțiilor de la angajator la angajat se face, în cele din urmă, doar parțial. Firmele rămân datoare la stat cu 2% din fiecare salariu pe care îl plătesc. Cât despre salariați, atât miniștrii, cât și liderii coaliției de guvernare vorbesc despre o scădere.

Întrebat, la finalul întâlnirii de luni a coaliției PSD-ALDE de la Vila Lac 1, tocmai despre această reducere menționată în programul de guvernare al Cabinetului Tudose, Liviu Dragnea a reconfirmat că aceasta se va concretiza: „ Așa și este. Așa și este. De la 39,25% la 35%. Există o condiționalitate de la Comisia Europeană ca aceste patru contribuții – ajutorul de șomaj, concediul medical, risc de accidente și creanțele salariale – să existe, dar nu le-am mai lăsat pe toate patru, ca să facă un agent economic patru ordine de plată. Le-am pus într-una singură și s-a simplificat foarte mult. Deci este contribuția asiguratorie pentru muncă”, a spus președintele PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum noul Cod Fiscal va avea efecte directe asupra tuturor celor 5 milioane de salarii plătite azi în România, am verificat la Europa FM dacă în ordonanța Ministerului de Finanțe este vorba despre o reducere a contribuțiilor sau, dimpotrivă, despre o majorare a acestora după 1 ianuarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul Tudose pleca la drum în luna iunie cu o promisiune făcută companiilor private: aceea că din 2018 vor scădea costurile cu fiecare angajat. Concret, salariații urmau să-și plătească integral datoriile la fondul de sănătate și la cel de pensii, iar angajatorii să scape de contribuțiile care nu aduceau sume semnificative la buget. O scădere de 4% consemnată explicit în programul de guvernare.

Sursa foto: extras din Programul de Guvernare 2016-2020, publicat în Monitorul Oficial nr 496 din 29.06.2017

Proiectul ordonanței de urgență care schimbă radical Codul Fiscal nu vine însă cu scăderea promisă.  Angajatorii vor da mai departe statului 2,25% din fiecare salariu. E vorba de banii pentru șomaj, pentru concedii medicale, pentru riscul de accidente de muncă, dar și pentru situația în care, dacă firma intră în faliment înainte de a da toate salariile, angajații trebuie plătiți.

Liviu Dragnea dă vina pe Comisia Europeană și spune că ar exista „o condiționalitate” pentru toate aceste taxe. În realitate, directivele europene cer doar ca angajaților să le fie garantată protecția financiară în caz de faliment și nu impun statului să strângă acești bani de la angajatori.

Să vedem însă ce schimbări aduce totuși Codul Fiscal în privința banilor pe care îi datorează statului fiecare angajat. Am luat în calcul toate modificările cu care vine ordonanța care va intra în ședința de Guvern și am făcut o simulare pe actualul salariul mediu pe economie. Mai exact pe 2.200 de lei net.

Ce ne-a ieșit? În ipoteza în care firma acceptă să mărească salariului din contract prin transferul unor contribuții către angajat, angajatorul plătește aceiași bani, salariatul încasează cu 3 lei mai mult, iar statul își recuperează o sumă similară cu cea de astăzi.

ACTUALUL COD FISCAL NOUL COD FISCAL DIFERENȚA
% SALARIUL BRUT  SUMA % SALARIUL BRUT REDEFINIT SUMA
SALARIUL BRUT/ SALARIUL BRUT REDEFINIT 3.165 3.800
CAS + CASS 10,5%+5,5% 1.171 10%+25% 1.330 159
CONTRIBUȚIE ASIGURATORIE ANGAJATOR 2,75% 56 2,25% 85,5 29,5
IMPOZIT PE VENIT 16% 423 10% 247 -176
CÂT ÎNCASEAZĂ STATUL CAS+CASS+ IMPOZIT+CONTRIBUȚIE ANGAJATOR 1.662,5 CAS+CASS+SOMAJ+ CONTRIBUȚII ANGAJATOR 1.666 3,5
CÂT ÎNCASEAZĂ SALARIATUL 2.220 2.223 3
CÂT CHELTUIEȘTE ANGAJATORUL  S. BRUT REDEF + CONTRIBUȚIE ASIGURATORIE 3.885  S. NET+ S. BRUT+ CHELTUIELI ANGAJATOR 3.885 0

Unde este diferența? Scăderea impozitului pe venit face ca la bugetul de stat să ajungă mai puțin. Suma se compensează însă, căci contribuțiile pentru sănătate și pensii, cresc, însumat, cu 160 de lei. Ba chiar, dacă le comparăm cu actualul salariu brut, contribuțiile sociale și cele pentru asigurări de sănătate ajung să crească procentual de la 39% la 45% și nu să scadă la 35%.

Altfel spus, în ciuda angajamentelor publice, noul Cod Fiscal nu confirmă o scădere a contribuțiilor, ci, dimpotrivă, vine cu o creștere a acestora compensată prin reducerea impozitului pe venit. Statul își mută, practic, banii dintr-un buzunar într-altul și nu renunță la niciuna dintre actualele contrubuții. Doar le redenumește.

Prin urmare, afirmația lui Liviu Dragnea că va exista o reducere a contribuțiilor de la 39% la 35% la care se adaugă o taxă  impusă drept „condiționalitate de la Comisia Europeană” este FALSĂ.

Sursa foto: Directiva 2008/94/CE a Parlamentului European și a Consiliului care a codificat Directiva 80/987/CEE a Consiliului transpusă în legislația românească prin Legea 200/2006