Aproape jumătate dintre salariații din România câștigă sub 2.000 de lei lunar. În fața lor, PSD s-a angajat în campania electorală să reducă la zero impozitul pe venit de la 1 ianuarie 2018.
Totuși, în proiecția de buget pentru anul viitor măsura nu se regăsește. După câteva zile în care liderii coaliției PSD-ALDE au evitat un răspuns tranșant, ziariștii i-au cerut chiar premierului Mihai Tudose să spună dacă veniturile mici se vor mai impozita sau nu la anul.
Iată dialogul de vineri, de la Deva, în care intervine și vicepremierul Marcel Ciolacu:
Reporter: Domnule premier, impozitul pentru veniturile sub 2000 de lei… ce se întâmplă cu acesta? Era în programul de guvernare.
Marcel Ciolacu: Din 2019.
Mihai Tudose: Din 2000… Este în programul de guvernare. Nu este în programul de guvernare din 2017, încercăm să-l băgăm din 2019, în funcție de dezvoltarea economică.
Reporter: Nu era din … ?
Mihai Tudose: Nu, nu, nu!
Marcel Ciolacu: Nu! Este din 2019 în programul de guvernare. Odată cu impozitul golobal.
Mihai Tudose: Deci erau legate câteva. Dacă lucrurile merg așa cum trebuie, credem că îl vom putea introduce și așa.
La aceeași masă, premierul și vicepremierul se pun, așadar, de acord că eliminarea impozitului pentru salariile mici este menționată în Programul de guvernare, dar ca obligație pentru 2019 și nu pentru anul viitor. Am verificat la Europa FM dacă este sau nu așa.
Programul de guvernare a devenit în ultimele luni în PSD text de căpătâi. O spunea nu demult chiar Liviu Dragnea, convins că niciun alt guvern postdecembrist nu și-a urmărit cu mai multă determinare progarmul votat în Parlament la învestire.
În fața cifrelor din proiectul de buget pentru anul viitor, o parte dintre angajamente s-au subțiat, iar liderii politici au început să se eschiveze. După ultima ședință a coaliției, președintele PSD răspundea ironic la întrebările despre reducerea la zero a impozitului pe veniturile mai mici de 2000 de lei.
„Scade impozitul pe venit de la 16 la 10%, iar pentru cele sub 2000 de lei ramâne 0 cum era în programul de guvernare?”, au vrut să știe jurnaliștii. „Da. Scade de la 16 la 10%”, a dat Liviu Dragnea doar un răspuns parțial. „Dar nu impozit zero pentru salariile sub 2000”, au insistat reporterii. Iar liderul PSD a replicat: „Altă întrebare!”
Că măsura nu va mai fi asumată la timp pentru a se aplica de la 1 ianuarie, așa cum apărea în programul electoral al PSD, a confirmat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. Explicația publică i-a revenit însă premierului Mihai Tudose: nu ar fi în programul de guvernare decât ca obligație pentru 2019.
Dacă deschidem din Monitorul Oficial Programul de Guvernare la pagina 12, găsim următorul paragraf:
„Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 de lei pe lună vor fi SCUTITE și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și standardele de sănătate și educație pentru populație.”
Concluzia este la îndemână. Eliminarea impozitului pentru veniturile mici a fost asumată în Programul Cabinetului Tudose condiționat – doar după reintroducerea impozitului pe venitul global. Termenul oficial era însă unul explicit: 2018. Așadar afirmația făcută de premierul Mihai Tudose în tandem cu vicepremierul Marcel Ciolacu este PARȚIAL FALSĂ.
Sursa: Extras din Programul de Guvernare 2017-2020 publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 496 din 29 iunie 2017
Sursa foto: Extras din programul electoral al PSD din 2016