Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM: Primesc sau nu doar firmele străine contracte de lucrări cu statul?

În disputa sa cu procurorii, dar şi cu ambasadorii care îi susţin, Călin Popescu Tăriceanu a adus şi subiectul licitaţiilor pe bani publici. Preşedintele Senatului s-a plâns la Mamaia, acolo unde liderii PSD şi cei ai ALDE s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute, că România a ajuns doar „o excelentă piaţă de desfacere” pentru firmele străine sprijinite prin ambasade.

„Dacă un demnitar român ar promova o firmă românească, ar fi imediat acuzat, bineînţeles, de trafic de influenţă. Dar ambasadele străine au văzut că nu există aliat mai bun în acest demers al lor de a-şi promova firmele şi interesele lor decât DNA-ul. Ei nu au nevoie să mai facă altceva decât să vină pe această piaţă în care toate firmele româneşti au fost decapitate, toţi au fost trimişi la plimbare, nu mai există o firmă importantă de lucrări publice românească. Toate contractele de lucrări publice sunt câştigate de firmele straine.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a verificat dacă ce spune Călin Popescu Tăriceanu despre firmele străine are acoperire şi în realitate.

Cifrele făcute publice chiar pe Portalul Guvernamental al Datelor Deschise arată că din ianuarie şi până la finalul lunii iunie ministerele, agenţiile, primăriile şi companiile de stat au semnat aproape 54.000 de contracte atribuite prin licitaţii.

Călin Popescu Tăriceanu s-a referit însă doar la cele pentru lucrări publice. Sunt, în general, şi cele mai mari. Deocamdată, numărul lor depăşeşte cu puţin 1800. Ei bine, doar 10 dintre acestea sunt semnate cu firme străine, cu sedii în Germania sau în Italia. Însumează 27 de milioane de euro, din totalul contractelor de construcţii care înseamnă până acum 1,8  miliarde de euro.

Toate celelalte au ajuns la companii înregistrate în România.

Dacă ne uităm la topul firmelor care vor câştiga cei mai mulţi bani de pe urma acestor contracte, în primele 10, doar două sunt firme străine şi una are în spate un fond de investiţii polonez. Restul de 7 sunt companii româneşti, iar unele au ca acţionari direcţi chiar persoane fizice.

Dacă mergem mai departe, la primele 30 de companii care au încheiat anul acesta mari contracte cu statul, găsim aici TEL DRUM. Fosta firma de construcţii a Consiliului Judeţean Teleorman a semnat până acum 6 contracte în valoare de 6 milioane de euro. E o firmă cu afaceri de peste 50 de milioane de euro pe an şi cu aproape 700 de angajaţi; poate fi aşadar considerată importantă. Cât despre acţionariatul său, directorul companiei , Petre Pitiş, şi-a asumat recent public controlul asupra pachetului majoritar de acţiuni.

În concluzie, afirmaţia lui Călin Popescu Tăriceanu că „nu mai există o firmă importantă de lucrări publice românească” întrucât „toate contractele sunt câştigate de firmele straine” este FALSĂ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.