Guvernul se pregătește să facă schimbări în privința achizițiilor pe bani publici. Vestea a venit de la Marius Nica, noul ministru al fondurilor Europene.
La semnarea unor contracte pentru drumuri în județul Botoșani, ministrul le-a promis, vineri, primarilor că, până la finalul anului, Guvernul îi va scăpa de grija de a mai cumpăra în condiții de transparență orice e mai ieftin de 13.000 de lei.
„Am obligat toți primarii ca atunci când vor să schimbe un bec, să repare un calorifer într-o școală, deci investiții minime, să meargă în SEAP. Procedura este dificilă și de multe ori intervenția este necesară imediat. Vorbim de obiective mici de investiții și aici va exista un prag până la care nu îi vom mai obliga să facă acest lucru, nu îi vom mai chinui cu această procedură”, a spus ministrul.
Întrebat care va fi pragul sub care nu va mai fi necesară accesarea Sistemului Electronic de Achiziții Publice, ministrul a arătat că sunt mai multe variabte de lucru. „Știu că un scenariu este de 13.000 de lei. Chiar îl consider un prag de bun-simț”, a adăugat Marius Nica.
UPDATE: La solicitarea Europa FM, Agenția Națională pentru Achiziții Publice a explicat că modificările sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență pe care ANAP l-a inițiat în luna mai și care va fi adoptat de Guvern în maximum 30 de zile. „Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a formulat mai multe observații cu privire la proiectul de ordonanță printre care precizăm și eliminarea obligației utilizării SEAP în cazul unor achiziții directe reduse ca valoare. Într-un răspuns transmis ministerului de către instituția noastră este menționat faptul că ANAP este de acord cu cu amendamentul făcut și acesta va fi preluat la nivelul normelor de aplicare, întrucât legislația primară nu are o prevedere cu privire la obligația utilizării SEAP în cazul achizițiilor directe. Precizăm că în momentul de față proiectul de ordonanță care modifică unele legi cu impact asupra nomelor privind achizițiile publice se află pe circuitul de avizare urmând ca în maxim 30 de zile să fie adoptat de către Guvern”, se precizează în răspunsul ANAP.
Am verificat la Europa FM ce stă azi în spatele „chinului” de care vorbește ministrul Nica. Altfel spus, pot sau nu primarii să schimbe un bec fără să treacă prin proceduri complicate?
De la înlocuit clanțe la uși până geamuri noi de termopan sau la zugrăveli într-o primărie, școală sau spital, totul se poate cumpăra azi fără licitație în România, cu o singură condiție: prețul să nu depășească 132.512 de lei (aproximativ 30.000 de euro) pentru produse și servicii de orice fel și 441.730 de lei (în jur de 100.000 de euro) pentru lucrări.
Sunt noile reguli în achizițiile publice (Legea 98/2016, art. 7) , după care orice institituție de stat își face deja contractele de mai bine de un an. Concret, dacă un primar vrea să schimbe toate becurile într-o școală – cu o firmă specializată și nu cu un muncitor din primărie – departamentul de achiziții poate rezolva problema fie într-o săptămână, fie într-o singură zi.
Legea îi cere funcționarului doar să se uite în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, acolo unde orice firmă care vrea să lucreze cu statul și-a pus deja, într-un catalog electronic, toate ofertele de preț. O poate alege pe cea mai bună, așteaptă răspunsul și, dacă firma acceptă, face contractul.
Achizițiile mărunte prin sistemul electronic care asigură transparență totală nu sunt însă o obligație. Regulile stabilite anul trecut de Guvern (HG 395/2016, art. 43), lasă posibilitatea cumpărării aceluiași produs sau serviciu pe loc, de pe piața liberă, dacă prețul din Sistemul Electronic e prea mare sau dacă ceea ce se caută nu există în catalogul de oferte.
Singura condiție e să existe o justificare. Iar dacă achiziția nu se face transparent, legea obligă în prezent instituția de stat să facă public la final ce a cumpărat și la ce preț. Și doar dacă a cheltuit mai mult de 13.000 de lei.
Sursa foto: Extras din HG 395/2016
Exemplele ministrului Marius Nica sunt astfel infirmate. Orice primărie poate face și azi rapid o achiziție minoră, doar că trebuie să anunțe la un moment dat pe ce a dat banii.
Dar până când Guvernul decide pragul sub care transparența nu va mai fi o condiție, ne-am uitat la achizițiile de anul acesta să vedem ce cumpără acum instituțiile statului cu sume sub 13.000 de lei.Am găsit alimente, hârtie, agrafe de birou, dar și proiectarea unor reparații – de drumuri, de școli, de cămine culturale. Am găsit lucări de renovare și servicii de consultanță pentru proiectare. Supravegherea lucrărilor și întreținerea de spații verzi în satele României. Am găsit pixuri și stilouri scumpe, dar și publicitate în presa locală.
Dacă legea se schimbă, toate acestea ar urma să se facă fără vreun anunț.
Revenind la argumentele ministrului Marius Nica, nici schimbarea becurilor dintr-o școală, nici repararea caloriferelor nu obligă astăzi vreo primărie să treacă prin proceduri îndelungate și complicate. Prin urmare, afirmația ministrului fondurilor europene este FALSĂ.