Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | M. Vanghelie: “Cadourile sunt cadouri, nu sunt mită”

În drumurile sale la instanță, Marian Vanghelie a făcut miercuri câteva noi considerațiuni despre dosare, denunțători și mită. Fostul primar al Sectorului 5 a venit la tribunal pentru dosarul în care este acuzat că ar fi luat comisioane de 30 de milioane de euro de la oameni de afaceri în urma atribuirii unor contracte pe bani publici.

Cu banii, ar fi cumpărat – între altele – trei ceasuri de lux pe care i le-ar fi ofertit cadou familiei Geoană, susțin procurorii. Fiecare valora între 15.000 și 20.000 de euro.

„Nu cred că asta face parte din viața publică – dacă am fost la ziua cuiva sau am dat vreun cadou. Că am dus un ceas, că am dus trei cravate, că am dus niște butoni. Oricum, să ne lămurim: cadourile sunt cadouri și nu sunt mită”, a explicat Marian Vanghelie.

Europa FM a verificat în ce măsură cadourile oferite unui politician sau funcționar public sunt sau nu considerate mită.

Un cadou e un cadou, spune Marian Vanghelie. Până aici, nicio lege nu îl contrazice. Când un cadou este însă oferit unui funcționar public, lucrurile se schimbă. De la luare de mită la trafic de influență, Codul Penal include în definițiile infracțiunilor nu doar banii, ci și alte bunuri care, date dintr-o mână în alta, pot duce la dosar penal câtă vreme de pe urma lor se obțin foloase.

Instanțele au condamnat, de altfel, în ultimii ani atât miniștri, cât și parlamentari sau primari care primiseră, în schimbul unor avantaje promise unor oameni de afaceri, nu atât bani, cât diverse cadouri.

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, e pentru 4 ani în închisoare pentru că le cerea vânzătorilor de pepeni câte 4000 de euro pentru autorizații. În motivarea deciziei, instanța arată că plata se făcea inclusiv în produse agricole.

Două mașini pentru pavaje de piatră și zece arbuști tuia l-au costat libertatea pe fostul procuror șef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor. În schimbul lor, magistratul a ajutat trei persoane să distrugă probe într-un dosar de evaziune fiscală.

Cele mai celebre cazuri de cadouri care în instanță s-au dovedit a fi mită sunt însă cele de miniștri și de parlamentari.

Fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeș, a stat în închisoare pentru trafic de influență după ce a primit de la un om de afaceri inclusiv caltaboși și pălincă pentru a favoriza o firmă la o licitație publică.

La fel, cadoul sub formă de lucrări de construcții la casa mamei sale i-a adus fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, condamnarea la 2 ani de închisoare.

Mai puțin faimos, fostul deputat Gheorghe Coman a stat un an în închisoare pentru menţinerea în funcţie a unui şef din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor care îi dăduse la schimb un plic cu bani și o sticlă de whisky.

Indiferent că ajunge sau nu subiect de dosar penal, orice cadou primit de un funcționar public trebuie trecut în declarația de avere dacă este mai scump 500 de euro și dacă nu e dăruit de un membru al familiei.

Altfel spus, un funcționar public poate primi cadouri doar dacă nu oferă favoruri la schimb și poate să nu le declare doar dacă valorează mai puțin de 2.000 de lei.

Prin urmare, afirmația lui Marian Vanghelie„un cadou e un cadou, nu mită” este doar PARȚIAL ADEVĂRATĂ.