Cât PSD se luptă pentru puterea în partid și în Guvern, liberalii fac de pe margine planuri ipotetice de restructurare a Executivului.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a venit zilele trecute cu propunerea ca Guvernul să fie restrâns la maximum 15 ministere. Între portofoliile care ar trebui să dispară, în opinia sa, se numără chiar unul pe care liberalii l-au adus în Executiv în 2012: cel pentru Mediul de Afaceri.
„Nu văd ce sens are Ministerul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. Mai ales în condițiile eșecului lamentabil al programului Start Up, în care am înțeles că din miile de solicitări nu s-au finanțat decât vreo 23 de solicitanți în cadrul programului Start Up”, spune Ludovic Orban.
Cum programul Start Up Nation primea anul trecut 500 de milioane de euro, am verificat la Europa FM ce s-a întâmplat cu acești bani – au ajuns sau nu în noi afaceri și locuri de muncă?
Acționar în companie Start Up Nation: Se poate, nu este nicio restricție în a cumpăra o societate. În mod clar, obiectivul este firma să angajeze două persoane. Pe ei asta îi interesează, nu dacă e administrator Vasile sau Gheorghe.
Reporter: Și firma are acum deja angajați?
Acționar în companie Start Up Nation: Nu, că n-am luat de la bancă… N-avea rost.
Firme înființate doar pe hârtie, fără niciun angajat, dar alese să fie parte a programului Start Up Nation sunt scoase la vânzare, în fiecare zi, pe internet. Cei care ar fi trebuit să pornească deja o afacere de la zero cu promisiunea a 40.000 de euro de la stat se răzgândesc pe măsură ce se lovesc de realitate.
Statul nu le dă banii de la început, ci abia după ce cumpără soft, mobilier sau echipamente de 40.000 de euro. Cu ce ce bani? Ai lor, de la bancă sau direct de la stat dacă se înțeleg cu furnizorii să le vândă pe datorie. Doar că băncile percep dobânzi și împing firmele într-un hățiș birocratic, iar furnizorii se feresc să aștepte bani care vor veni într-o zi de la stat.
Apoi, în afaceri calculele s-au schimbat complet din iunie când s-a lansat programul guvernamental până la finalul anului când s-au și semnat primele contracte între firme și stat. Euro a crescut de la 4,5 lei la 4,6; la fel și costurile dotărilor pentru noua afacere prinse în proiectul aprobat. Guvernul miza pe 2 noi angajați în fiecare din aceste firme, iar antreprenorii din Strat Up au fost încurajați să pună la socoteală în planul de afaceri și banii pentru salarii, pentru a-i deconta de la stat. Doar că tot Guvernul a mărit impredictibil salariul minim, iar acum diferența trebuie adusă de omul de afaceri. Sunt doar câteva motive care îi fac pe titularii de contracte să dea înapoi după ce le-au semnat.
Liderul PNL, Ludovic Orban, vorbește despre un eșec pe linie și aduce ca argument faptul că din mii de solicitări nu s-ar fi finanțat decât 23.
În realitate, cifrele sunt altele. Încurajați public de ministrul Ilan Laufer și de legea ieșită din Parlament – care cere explicit ca titularul să nu aibă nicio altă afacere în domeniu, deci nici experiență – în programul finanțat de stat au intrat 8.500 de începători în afaceri. 3200 s-au dus să ceară la bănci banii pe care să îi investească pentru a-i recupera apoi de la stat. Aproape 1000 au obținut până acum toate actele, inclusiv pentru contragarantare.
La momentul comentariului lui Ludovic Orban, 800 de firme – nu câteva mii – își încheiaseră toate formalitățile pentru a obține banii de la Guvern, iar 220 îi și încasaseră, arată datele oficiale ale Ministerului pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat. De zece ori mai multe decât socotește liderul PNL. Totuși, înseamnă mai puțin de o zecime decât ceea ce estima inițial Guvernul până la finalul lui 2017.
Cele mai mari sume ajuns deocamdată în bănci, direct de la stat, și la consultanți. Doar firmele de consultanță au încasat peste 15 milioane de euro care vor fi decontați de stat – câte 8000 de lei din fiecare contract semnat.
Efectele acestei investiții nu se văd. Jumătate din cei care au semnat contracte sunt încă în expectativă – nu s-au dus încă nici spre bănci, dar nici nu au investit propriii bani în noile firme. Mai mult, mizând pe un program cu criterii de selecție care nu au ținut cont de rentabilitatea unei afaceri statul riscă să piardă dacă firmele creditate de bănci intră în faliment.
Deocamdată, nu se poate încă trage concluzia că programul Start Up Nation este „un eșec lamentabil”, așa cum îl califică Ludovic Orban. Numărul deconturilor este de zece ori mai mare decât cel amintit de liderii PNL, dar programul rămâne în continuare unul privit cu neîncredere, inclusiv de beneficiarii săi.
Prin urmare, afirmația liderului PNL este PARȚIAL ADEVĂRATĂ.