Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a scăpat de remaniere. Este a doua sa victorie politică după ce miercuri trecuse, fără mari emoții, de moțiunea simplă a Opoziției.
Surpriza a venit de la președintele PSD. După ce a votat a votat „pentru” sancționarea politică a ministrului Bodog, Liviu Dragnea a ieșit din sală râzând și invocând neatenția.
Până să afle în Comitetuil Executiv al PSD dacă rămâne sau nu ministru al Sănătății, Florian Bodog și-a făcut din timp bilanțul pozitiv de la tribuna Parlamentului.
„Oamenii așteaptă să vadă îmbunătățiri vizibile ale actului medical, condiții mai bune în spitale, acces mai bun la tratamente și medicamente inovatoare. Toate acestea pot fi realizate prin aplicarea politicilor de sănătate prevăzute în programul de guvernare al PSD. S-au făcut pași importanți în mai multe direcții și suntem în termen cu tot ce ne-am propus”, și-a rezumat ministrul performanțele guvernamentale.
Am verificat, la Europa FM, care sunt „pașii importanți” făcuți în Sănătate în ultimele zece luni.
Ca să vedem dacă ministrul Florian Bodog este sau nu „în termen” cu tot ceea ce și-a propus PSD după alegeri deschidem Programul de guvernare. La schimbarea Cabinetului Grindeanu cu Guvernul Tudose, Sănătatea a rămas nu doar cu același ministru, ci și cu aceleași puncte pe foaia de parcurs.
Opt spitale regionale și unul republican, dotate cu echipamente de ultimă generație. Câte o ambulanță pentru fiecare din cele 2800 de comune din România. Salarii triple pentru personalul medical. Noi programe naționale de sănătate publică, mult mai bine finanțate. Repornirea Institutului „Cantacuzino” sub Ministerul Sănătății. Sunt doar cinci dintre marile deziderate asumate, în parte, în acest an.
Ce a făcut Ministerul în aceste privințe în ultimele zece luni?
Pentru trei din cele opt spitale regionale, Guvernul a preluat la Minister terenurile pe care se vor face la Iași, la Craiova și la Cluj-Napoca. Studiile de fezabilitate sunt încă în plan, pentru la anul, iar construirea marilor spitale nu are încă un calendar precis.
Ambulanțele pentru fiecare comună mai așteaptă. După o dispută între Raed Arafat și Florian Bodog, Guvernul a decis ca salvările să fie cumpărate prin Ministerul de Interne. Nu vor mai fi 3000, ci 2200 și nu vor mai ajunge în comune, ci în unitățile SMURD și la Serviciile de Ambulanță ale căror mașini ar fi trebuit să fie deja scoase, în mare parte, din uz.
Majorarea salariilor personalului medical este încă în discuții. Sindicatele din Sănătate protestează zilnic împotriva noii Legi a salarizării votate în Parlament le taie din sporuri. În plus, dacă în Programul de guvernare asistenților medicali li se garantau salarii duble din prima zi a anului viitor, calculele făcute publice de ministrul Muncii le urcă doar cu 25% în ianuarie 2018 și cu 60% în martie.
Introducerea de noi programe de sănătate publică se lasă, de asemenea, așteptată. Programele aprobate de ministrul Bodog în aprilie pentru următorii doi ani sunt aceleași 20 decise și de Nicolae Bănicioiu în 2015. Cât despre finanțarea lor, sumele sunt într-adevăr mai mari. Înseamnă, însă, tot 15% din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca și anul trecut.
În fine, eșecul Ministerului Sănătății în privința repornirii Institutului „Cantacuzino” pentru a fabrica din nou vaccinuri a fost deja asumat în Guvern. În urmă cu o lună, Institutul a trecut la Ministerul Apărării.
Prin urmare, afirmația ministrului Sănătății, Florian Bodog, că în ultimele zece luni „s-au făcut pași importanți în mai multe direcții”, iar Ministerul este „în termen” cu „tot” ce și-a propus” este PARȚIAL FALSĂ.