Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM: Erau sau nu obligați primarii să se încadreze în buget cu măririle de salarii?

Mai bine de jumătate din primăriile de comune, dar și primării de orașe mici sunt în imposibilitatea de a plăti până la finalul anului salariile majorate în această vară.

Aproape de fundul sacului, primarii se gândesc deja că dacă nu dau intregral salariile se va ajunge la procese împotriva statului.

Cum s-a ajuns aici?

Liviu Dragnea arată exclusiv spre aleșii locali – primari sau președinți de Consilii Județene:

“Ei n-au avut decât o limită minimă și o limită maximă. Nimeni nu i-a forțat să aibă foarte mulți angajați sau foarte puțini angajați. Singura condiție pusă este cea firească, gospodărească: în limita bugetului, adică în limita a câți bani au”, spune președintele PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum disputa se dă pe bani publici, Europa FM a verificat argumentele lui Liviu Dragnea. Altfel spus, aveau sau nu primarii și președinții de Consilii Județene obligația de a se încadra cu măririle de salarii în bugetul existent?

Noua lege a salarizării a stabilit, de la 1 iulie, noi indemnizații pentru primari, viceprimari și șefi ai Consiliilor Județene.  Prin votul parlamentarilor, un președinte de Consiliu Județean a urcat la 13.050 de lei, iar un primar a ajuns să ia între 5.800 de lei într-o comună  mică și 14.500 de lei la București (v. Anexa IX din Legea 153/2017).

La fel, consilierilor locali le-a crescut  limita indemnizației de ședință de la 5% la 10% din cea a primarului, mărită la rândul său.

Suplimentărilor decise la București li s-a adăugat o ușă larg deschisă în lege pentru alte măriri care urmau să se hotărască la nivel local. Cele ale salariilor funcționarilor.

Așa s-a ajuns la cheltuieli cu salariile care au blocat deja primăriile fără resurse semnificative.

Când arată spre primari, Liviu Dragnea invocă trei argumente.

Primul e acela că au avut, la stabilirea noilor salarii ale funcționarilor, un prag minim și unul maxim. Într-adevăr, dacă limita de jos e salariul minim brut pe economie, de 1.450 de lei, cea maximă e indemnizația unui vice. Adică o sumă cuprinsă între  4.350 de lei  și  11.600 de lei.

Al doilea argument al liderului PSD e că nimeni nu a forțat o autoritate locală să aibă un anume număr de angajați. În realitate, există o ordonanță de urgență care le impune din 2010 autorităților locale un număr minim și un număr maxim de posturi în funcție de populație. La fel de adevărat este însă că aceeași ordonanță le dă posibilitatea de a concedia angajații dacă nivelul maxim de cheltuieli de personal este depășit. Problema în prezent este că tocmai acest nivel maxim al cheltuielilor de personal a fost eliminat  în 2015, de Guvernul Ponta.

Al treilea argument al lui Liviu Dragnea e obligația primarilor de a se încadra în buget. Am verificat dacă legea salarizării impune această obligație. O face.

Art. 11. – (1) Pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale “Administrație” din aparatul propriu al consiliilor județene, primării și consilii locale și din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București, după caz, în urma consultării organizației sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanților salariaților.
(2) Nomenclatorul funcțiilor necesare desfășurării activităților specifice fiecărei instituții sau autorități a administrației publice locale, precum și ierarhia funcțiilor sunt prevăzute în anexa nr. VIII cap. I lit. A pct. III și cap. II lit. A pct. IV.
(3) Stabilirea salariilor lunare potrivit alin. (1) se realizează de către ordonatorul de credite, cu respectarea prevederilor art. 25.
(4) Nivelul veniturilor salariale se stabilește, în condițiile prevăzute la alin. (1) și (3), fără a depăși nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar sau, după caz, a indemnizației lunare a vicepreședintelui consiliului județean, sau, după caz, a viceprimarului municipiului București, corespunzător nivelului de organizare: comună, oraș, municipiu, sectoarele municipiului București, primăria generală a municipiului București, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2), cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri și cheltuieli.

(5) Angajarea, promovarea, avansarea în gradație a personalului prevăzut la alin. (1) se fac cu respectarea prevederilor prezentei legi, precum și a celorlalte reglementări specifice funcționarilor publici și personalului contractual.

În concluzie, afirmația lui Liviu Dragnea că responsabilitatea pentru încadrarea în buget le aparține autorităților locale este ADEVĂRATĂ.