Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | E crescătoria fiului lui Liviu Dragnea „un nimic” în afacerile cu porci din România?

Săptămâna a început cu un mic și-o bere la sediul PSD. Berea a dat-o un taximetrist din Galați care a pierdut un pariu cu domnul Liviu Dragnea. Și care a refuzat micii liderului PSD.

Ca să știe omul ce pierde, domnul Dragnea a povestit apoi că n-a pus pe masă niște mici oarecare. Erau mici din porcii crescuți de fiul domniei sale în ferma de la Teleorman. Aceeași fermă pe care, așa cum a descris-o o zi mai târziu la România TV, aproape că nu există.

Realizator: Business-ul fiului dvs ce pondere are în totalul business-ului cu porci din România?

Liviu Dragnea: Ha ha ha! Din câte știu, în România sunt 4-5-6 milioane de porci, dacă nu greșesc. Și ce are fiul meu e 0,1 la mie sau la sută. E nimic!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM dacă afacerea cu porci a familiei Dragnea e într-adevăr una minusculă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Verificăm azi ce mai face porcul vecinului,  când vecinul e cel mai celebru crescător de porci din România –  fiul președintelui PSD. Valentin Ștefan Dragnea a intrat în afacerea cu porci în 2014. Compania pe care a preluat-o – FERMA SALCIA SA – este o fostă întreprindere agricolă de stat, privatizată după 1990 și ajunsă încet-încet la Tel Drum.

De patru ani, ferma din Teleorman e, însă, oficial a familiei Dragnea. Iar de câteva luni Ministerul Agriculturii e decis să susțină, cu bani de la stat, crescătorii de porci din România. Cât timp legea e blocată între Președinție, Comisia Europeană și Curtea Constituțională, domnul Liviu Dragnea numără porcii de la Salcia și nu-i rezultă mai nimic.

Înainte să îi fie acționar domnul Dragnea-fiul, firma Romcip SA – așa cum se numea la acea vreme – nu făcea niciun secret din câți porci crește, taie și vinde. Peste 32.000 treceau anual, în 2012-2013, prin saivanele de la Salcia.

Cifra de afaceri a companiei a tot crescut de la un an la altul, semn că nici numărul porcilor n-a dat înapoi. O confirmă și date mai recente. Cu Valentin Ștefan Dragnea acționar principal, ferma de porci a luat în 2015 de la Comisia Europeană subvenții de 704.927 de euroarată datele Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru bunăstarea porcilor.  Iar un an mai târziu suma a ajuns la 2.542.538 de euro.  Subvenția pentru porc e între 10 și 40 de euro în programul accesat. Artimetica arată așadar că pe la ferma familiei Dragnea au trecut cel puțin 20.000 de porci în 2015 și chiar 60.000 un an mai târziu.

Tot în 2016, Ferma Salcia SA făcea oficial afaceri de 34 de milioane de lei. E anul în care întreaga piață a crescătoriilor de porci era, potrivit calculelor Ziarului Financiar – cu date de la Registrul Comerțului-, de 2,9 miliarde de lei. Pe locul 14 în topul crescătoriilor de porci, ferma familiei Dragnea avea o cotă de piață de peste 1%, deci de cel puțin 10 ori mai mare decât spune liderul PSD.

Chiar dacă ceilalți mari competitori nu și-au publicat încă bilanțul pentru ca o actulizare a întregii piețe să fie azi posibilă, cu cele 30 de milioane cifră de afaceri declarate pentru anul trecut, ferma de domnului Dragnea-fiul nu poate ieși nici azi din topul primelor 20 de crescătorii de porci din România.

Oricum, când domnul Dragnea vorbește de un număr infim de porci față de 4 miloane câți se cresc anual în România, omite că mai bine de jumătate sunt cei din curțile oamenilor, care ajung în farfurii pentru consumul propriu. O demostrează monitorizările MInisterului Agriculturii.

Cu cel puțin 30.000 de animale care îi trec anual prin saivanele, ferma de la Salcia deține 2% din porcii cu care se fac afaceri în România.

Prin urmare, povestea porcului se încheie așa: afirmația domnului Liviu Dragnea că buisness-ul fiului său „e  0,1 la mie sau la sută, e nimic” din ce înseamnă afacerile cu porci în România este FALSĂ.

  Compania Cifra de afaceri în 2016
1. Smithfield Romania SRL 738 milioane lei
2. Degaro SRL 118 milioane lei
3. Premium Porc Negreni SRL 80 milioane lei
4. Europig SA 70 milioane lei
5. Premium Porc SRL Golesti 63 milioane lei
6. Cooperativa Agricolă DanBred 59 milioane lei
7. Porcellino Grasso SRL 56 milioane lei
8. Suinprod SA 56 milioane lei
9. Consinterfin SRL 55 milioane lei
10. Macrosuin SA 46 milioane lei
11. Cirrus Comexim SRL 43 milioane lei
12. Danbred SRL 42 milioane lei
13. Belsuintest SRLK 39 milioane lei
14.  Ferma Salcia SA 34 milioane lei
15. Picofarm SRL 33 milioane lei

Topul afacerilor cu porci în România după bilanțurile pe 2016. Sursa: ONRC