De Ziua Muncii, vorbim despre ministrul Muncii. Doamna Olguța Vasilescu e omul de la care angajatul român află, la orice oră ar deschide televizorul, că ia mai mulți bani decât anul trecut, chiar dacă fluturașul de salariu îi arată contrariul.
Cu noua lege a salarizării, ministrul Muncii i-a făcut fericiți pe funcționarii din primării, dar a scos în stradă angajații din spitale. Nu și pe medici ale căror salarii au crescut. Cât de mult?
„3600 de euro este salariul unui medic la ora actuală. Brut, atenție! Orice medic. Brut! Dar sunt medici care depășesc pe net 3600 de euro. Eu am văzut fluturași de 30.000 de lei net”, spunea doamna Olguța Vasilescu, duminică, într-un interviu la România TV.
Am verificat la Europa FM dacă orice medic angajat la stat, în România, câștigă azi 3600 de euro lunar, măcar pe hârtie.
Cu câteva mii de angajați din spitale care i-au cerut demisia în fața Guvernului, ministrul Muncii duce – oarecum previzibil – discursul politic spre mai binele pe care legea salarizării l-a adus în Sănătate. Salariile medicilor au crescut, incontestabil. Dar doamna Olguța Vasilescu nu se oprește la această constatare. Din calculele aritmetice și electorale ale domniei sale rezultă că orice medic angajat azi într-un spital de stat câștigă cel puțin 3600 de euro. „Brut!”, atenționează doamna Olguța Vasilescu. Adică pe hârtie. De aici, statul reține 40% și medicul nostru, în orice spital ar profesa și oricât de tânăr ar fi, rămâne, în ipoteza lansată de ministrul Muncii, cu 2100 de euro în mână.
În această notă, gestul psihiatrului din Vrancea de a-și împărți salariul mărit cu infirmierele care câștigă mai puțin ca înainte – amintit de ministrul Muncii – nu mai miră pe nimeni.
Doar că realitatea se pune din nou de-a curmezișul scenariilor optimiste ale doamnei Vasilescu. Însăși legea salarizării de care și-a legat numele infirmă că orice medic ar avea 3600 de euro, fie și numai pe hârtie. La un astfel de salariu poate ajunge doar un medic primar, cu cel mai înalt grad, angajat la Urgențe, la Terapie Intensivă, la Medicină legală sau care are funcții de conducere în spital. Altfel, salariile doctorilor rezidenți sau specialiști depășesc, într-adevăr, 1200 de euro brut, dar sunt încă departe de sumele avansate de ministrul Muncii.
Ca să ne convingem cum stau lucrurile dacă punem la socoteală și sporurile, luăm, aletoriu, trei spitale din țară să vedem ce salarii le-au plătit medicilor în aprilie, pentru luna precedentă. Cu tot cu gărzi, sporuri de risc și alte beneficii, un rezident la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași adună, pe fluturașul de salariu, între 1200 și 1800 de euro brut. Române în mână cu cel mult 1000 de euro. Salariile de care vorbește doamna Olguța Vasilescu apar doar în dreptul medicilor primari cu normă întreagă, gărzi și funcții în spital.
La fel la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca. Un medic specialist e plătit, în general, cu 2500 de euro cu tot cu sporuri. După impozitare rămâne cu 1600 de euuro lunar.
O a treia confirmare vine dintr-un spital județean. Cel din Pitești. Lista veniturilor din martie arată că peste 80 de medici, fie că sunt rezidenți, specialiști sau chiar medici primari cu mai puțini ani vechime, câștigă mai puțin de 3600 de euro brut, cum crede ministrul Muncii.
După numai o lună de la așteptata dublare a salariilor medicilor, e încă greu de anticipat dacă motivația financiară îi va ține sau nu în România, cum și-a dorit Guvernul. Cert e că afirmația doamnei Olguța Vasilescu – cum că „orice medic” are azi salariul brut de cel puțin 3600 de euro – este FALSĂ.
Foto: Guvernul României