Sindicatele continuă protestele față de noul Cod Fiscal, dar Guvernul merge înainte. După câteva zile de ezitări ale premierului Mihai Tudose și negocieri în PSD, anunțata „revoluție fiscală” a fost reprogramată pentru ședința de Guvern din această după-amiază.
La ultima sa ieșire publică, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a apărat din nou controversata trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la salariat pe care a redus-o, fără rezerve, la principiul „toată lumea câștigă”.
„Important este să se înțeleagă esențialul: nu va crește efortul pe care îl va face un angajator cu plata salariilor și va exista o creștere a veniturilor pentru angajat”, a spus ministrul Finanțelor luni, la Parlament.
Am verificat la Europa FM, de această dată chiar cu cifrele Ministerului Finanțelor, dacă măsurile Guvernului sunt sau nu un joc cu sumă nulă pentru toți angajatorii din România.
În ziua marilor decizii fiscale, luăm chiar calculele făcute la Ministerul Finanțelor pentru a vedea dacă această trecere a contribuțiilor sociale la salariați avantajează pe toată lumea, cum spune public ministrul Ionuț Mișa.
Ca mesajul Guvernului să ajungă în instituțiile publice din țară, Executivul a trimis în județe o simulare pe salariul mediu din România pentru a demonstra că un angajator care va respecta întocmai noile reguli, poate să dea salariatului cu 2 lei mai mult și să cheltuiască, în același timp, cu 2 lei mai puțin. Acesta e principiul „toată lumea câștigă” invocat constant în ultimele luni la Guvern.
Din demonstrație lipsesc însă câteva categorii importante de angajatori și de salariați. Este vorba de cei pentru care tot guvernele și Parlamentul au acordat în ultimii ani scutiri de impozit: mai exact IT-iștii, angajații din cercetare-dezvoltare și salariații din orice domeniu care au un handicap grav sau accentuat.
Pentru ei, calculele pe aceleași sume de la care pornește Ministerul Finanțelor arată o diferență de 6% pe care fie că o suportă angajatorul, fie că o taie din actualul salariu.
La 6000 de lei, cât câștigă în medie un IT-ist în România, va pierde aproape 400 de lei dacă firma la care lucrează nu-și permite să cheltuiască mai mult decât în prezent.
Un angajat cu handicap sever care câștigă azi 2600 de lei, de exemplu, va rămâne cu 170 de lei mai puțin în mână dacă angajatorul nu vrea să cheltuiască el însuși 250 de lei peste ce dă azi.
Datele Institutului de Statistică arată că în România sunt peste 600.000 de adulți cu handicap grav și accentuat, dar nu indică exact câți dintre ei sunt și salariați.
Știm în schimb, din cifre oficiale precise, că anul trecut erau 160.000 de salariați în IT și peste 40.000 în cercetare. Există așadar peste 200.000 de salariați în România pentru care fie angajatorii vor plăti mai mult, fie veniturile vor scădea de la 1 ianuarie 2018.
În concluzie, afirmația ministrului Ionuț Mișa că prin noul Cod Fiscal „nu va crește efortul pe care îl va face un angajator cu plata salariilor și va exista o creștere a veniturilor pentru angajat” este PARȚIAL FALSĂ.