Salariile bugetarilor se vor mări și la anul, pentru că economia crește, garantează Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE pune scenariul înghețării veniturilor bugetarilor, ajuns oficial la Bruxelles, pe seama vreunei „neglijențe” a unor funcționari de la Finanțe care trimit scrisori exaltate Comisiei Europene.
În plus, calculează fostul prim-ministru, bugetul ar avea loc de creșterea salariilor câtă vreme România cheltuiește cu angajații la stat mult mai puțin decât țările occidentale.
„ Salariile și pensiile vor crește în continuare. Cât vor crește? Nu am luat încă o decizie în acest sens. Trebuie să păstrăm în cadrul bugetului un anumit raport între cheltuielile cu salariile care – vreau să subliniez un lucru – în România, ca pondere în buget reprezintă mai puțin decât reprezintă în țările occidentare și cheltuielile pentru investiții”, a spus domnul Tăriceanu, într-un interviu acordat marți postului Digi 24.
Am verificat la Europa FM dacă e sau nu așa cum spune domnul Tăriceanu. Dă procentual România pe salariile bugetarilor mai puțin decât țările din Vest?
O treime din cheltuielile publice se duc, în România, pe salarii. Dacă ne uităm în urmă, la cât luăm din taxe și impozite și cât dăm pe salarii la stat, suntem exact în punctul în care ne aflam în 2007-2008, când domnul Tăriceanu conducea Guvernul, iar economia duduia fără să prevadă criza.
Dacă în locul Guvernului ar fi azi o familie, ar însemna că are nevoie, lună de lună, de câte un mic împrumut ca să țină pasul cu cheltuielile și că își plătește bona cu 10% din tot ce poate aduna. Stăm, totuși, bine, ne asigură domnul Tăriceanu, față de vecinii de vis-a-vis.
Baza de date AMECO a Comisiei Europene ne duce însă la o altă concluzie. 9,7%, cât au fost anul trecut cheltuielile cu salariile față de Produsul Intern Brut, înseamnă foarte mult. Zece din cele 28 de state europene au stat mult mai bine, iar șase sunt țări occidentale. Olandezii, britanicii, germanii, italienii și chiar bulgarii au fost mult mai atenți cu cât dau pe salarii la stat. Irlanda și Germania, de pildă, au reușit să susțină aceste cheltuieli cu numai 7% PIB.
În estimările trimise de Guvern Comisiei Europene, anul acesta salariile de la stat ajunge în România la 10,4% din PIB. Am fi astfel pe picior de egalitate cu Austria și Spania, iar alte zece state ne-ar lua-o înainte la precauțiile în această privință. Spre deosebire de România, care se bazează pe taxe și impozite limitate la un sfert din PIB, Spania merge cu estimările până la o treime din PIB, iar în Austria veniturile fiscale din care se plătesc aceaste salarii ar urma să depășească 40%.
Cât despre Est și Vest, șapte dintre țările în care se cheltuiește procentual mai puțin cu salariile bugetarilor decât în România sunt state occidentale.
Putem trage concluzia că afirmația domnului Călin Popescu Tăriceanu cum că salariile bugetarilor ne costă, procentual, mai puțin decât se întâmplă în țările occidentale este FALSĂ.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor și veniturile fiscale în 2017. Sursa informațiilor: baza de date AMECO a Comisiei Europene
Cheltuielile cu salariile bugetarilor și veniturile fiscale estimate pentru 2018. Sursa informațiilor: baza de date AMECO a Comisiei Europene