Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Au interzis sau nu judecătorii CCR blocarea accesului în funcții a politicienilor cu dosare penale?

PSD se pregătește să redeschidă subiectul modificării Constituției. Intenția declarată deja este aceea de a da satisfacție Coaliției pentru Familie prin redefinirea familiei ca „uniune între un bărbat și o femeie” și nu „între soți”.

Primul pas a fost făcut în Parlament prin schimbarea legii referendumului în ultima zi dinaintea vacanței parlamentare.

În fața ipotezei de a introduce în Constituție, la revizuire, și interdicția ca politicienii cu dosare penale să mai poată ajunge în funcții-cheie, Liviu Dragnea s-a arătat reticent.

„Nu pot fi de acord dintr-un motiv foarte simplu: este o decizie a Curții Constituționale care interzice o astfel de modificare în acest sens”, a răspuns președintele PSD luni, la finalul ședinței Comitetului Executiv, întrebat dacă este de acord cu propunerea președintelui Klaus Iohannis de modificare a Constituției în sensul introducerii unor criterii de integritate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM dacă judecătorii Curții Constituționale au pus vreodată interdicția de care vorbește Liviu Dragnea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Condamnat în dosarul „Referendumul” la doi ani de închisoare cu suspendare și ales apoi președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea se opune ideii ca un politician cu dosare penale să fie ținut departe de o funcție înaltă în stat.

Președintele PSD nu aduce în discuție propriul caz, ci vorbește despre o decizie a Curții Constituționale care ar interzice o astfel de modificare.

După 2004, Curtea Constituțională a primit trei proiecte de revizuire a Constitiției – unul din partea președintelui, altul din Parlament și un al treilea ca inițiativă cetățenească. În niciuna dintre aceste situații (Decizia 580 din 2016, Decizia 80 din 2014 și Decizia 799 din 2011) judecătorii nu au făcut comentarii legate ipoteza ca un politician cu dosar penal să nu mai poată deveni președinte, premier sau șef al unei Camere Parlamentare câtă vreme proiectele de revizuire nu au pus această problemă.

De altfel, o astfel de interdicție nici nu ar putea veni vreodată, au explicat pentru Europa FM specialiști din domeniu. Motivul e simplu: actuala Constituție menționează explicit ce nu se poate revizui – caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului, independența justiției, pluralismul politic, integritatea teritoriului, faptul că România e republică și are româna ca unică limbă oficială.

Orice alt subiect care are susținerea a două treimi dintre parlamentari și a majorității electoratului poate fi transpus într-o nouă Constituție.

Mai mult, nici Constituția actuală nu exclude ca o condamnare penală să devină, prin lege, motiv de respingere a candidaturii în Parlament sau la Președinție. A confirmat-o recent chiar Curtea Constituțională (Decizia 304/2017). În 2017,  Victor Ciorbea, ca Avocat al Poporului, i-a cerut să decidă dacă rămâne valabilă actuala interdicție ca un condamnat penal să ajungă ministru sau chiar prim-ministru câtă vreme unui parlamentar nu i se impun restricții similare. Judecătorii au cerut atunci Parlamentului să modifice legile cum dorește doar să nu pună interdicții unei persoane deja reabilitate, iar la final și parlamentarii, și miniștrii să aibă condiții similare de acces în funcții.

Nu se poate spune, astfel, că o condiționare a accesului în funcții publice alese ar fi interzisă. Prin urmare, afirmația lui Liviu Dragnea este FALSĂ.