Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | A scăzut sau nu încrederea românilor în Justiție?

După pledoaria ministrului Justiției pentru revocarea procurorului-șef al DNA, liderii PSD au evitat să intre în disputa publică creată, alături de domnul Tudorel Toader. S-au limitat la a-i aprecia raportul în termeni generali. „Temeinic”, i-a spus domnul Liviu Dragnea. „Detaliat și argumentat”, a întărit doamna Viorica Dăncilă.

Premierul a venit, în schimb, cu propriile motive care ar impune o schimbare în Justiție. Iată ce spunea doamna Viorica Dăncilă într-un interviu la România TV: „Acum, ce este important nu este numai ce spune o persoană sau alta cu o funcție mai mică sau mai mare în stat. Important este să nu zdruncinăm încrederea în Justiție. Și cred că acum exact de acest aspect ne lovim. Ne uităm la barometre și vedem că încrederea în Justiție a scăzut. Tocmai asta nu trebuie să se întâmple.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am verificat la Europa FM ce arată barometrele europene: a scăzut sau nu încrederea românilor în Justiție?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O preocupare de dată recentă la Guvern, neîncrederea românilor în Justiție este motiv de îngrijorare pentru doamna Viorica Dăncilă. Cum premierul nu precizează și ce sondajele conduc la această concluzie, mizăm pe profilul său de om politic european și alegem barometrele Comisiei Europene din ultimul an să ne facem o idee.

Pentru încrederea în sistemul judiciar, în general, nu avem date recente. Ultimele informații din eurobarometre rezumă opiniile din 2016, publicate anul trecut, în aprilie (Raportul privind starea Justiției în 2017 în țările UE este disponibil aici) . Percepția publică era atunci una comparabilă cu cea pe care oamenii o aveau și cu un an înainte. Jumătate dintre români (50%) cred în independența Justiției, iar lacunele sunt puse pe seama presiunilor pe care le fac politicienii sau oamenii de afaceri. De la un an la altul, percepția pozitivă a scăzut cu 1%, în timp ce cea negativă, cu 3%. Nehotărâții sunt, în schimb, mai mulți.

Retorica premierului Dăncilă merge însă, nu atât spre Justiție, în general, cât spre anchetele procurorilor DNA. În această privință, eurobarometrele nu măsoară explicit încrederea procurori. Sondaje anuale comandate de Comisia Europeană detaliază însă percepția asupra corupției și a măsurilor care se iau în fiecare dintre Statele Membre.

Ultimul raport de acest fel a apărut în decembrie anul trecut. Sondajul făcut de institutul internațional TNS în octombrie arată România era singura țară europeană în care majoritatea credea că există suficiente dosare de succes cât să descurajeze corupția. Studiul compară răspunsurile cu cele din 2013. Concluzia Comisiei Europene: cea mai mare schimbare în bine, de peste 20% la nivelul percepției publice, apare în România și în Cipru.

Sursa foto: Raportul Comisiei Europene în privința percepției asupra corupției, decembrie 2017

Ceva mai puțini cred că măsurile anticorupție sunt aplicate imparțial. Procentul de 48% este și în acest caz în creștere, într-un top în care încrederea românilor e depășită doar de cea a suedezilor și a olandezilor în propriile sisteme judiciare.


Sursa foto: Raportul Comisiei Europene în privința percepției asupra corupției, decembrie 2017

Când sunt întrebați cui ar încredința o plângere într-un caz de corupție, românii vin cu trei variante semnificative de răspuns: polției, DNA și presei. Poliția e opțiunea celor mai mulți (44%), doar că încrederea e în scădere (cu 4% față de acum cinci ani). La DNA ar merge 32%, cu 4% mai mulți decât în 2013.

Totuși, doi din trei români cred mai departe că nu e cercetată destul corupția la nivel înalt.

Barometrele Comisiei Europene combat imaginea descrisă public de doamna Viorica Dăncilă. Datele oficiale din ultimul an ale instituțiilor europene arată că afirmația premierului că încrederea în Justiție a scăzut în România este FALSĂ.