„România a devansat Germania”. E ultima veste dată ieri de premierul Viorica Dăncilă.
Când? Cum? În ce privință?, vă veți întreba.
Iar doamna Dăncilă răspunde fără ezitări: la fonduri europene aduse în țară. „Haideți să vedem: am pornit de la zero și totuși acum avem 16% față de media europeană de 18%, avem în spatele nostru țări puternice, precum Germania sau Italia. Vom face toate eforturile ca să avem o absorbție cât mai bună a fondurilor europene, să avem proiecte…”, a răspuns premierul criticilor președintelui.
Am verificat la Europa FM dacă, sub Guvernul Dăncilă, România reușeșete, într-adevăr, să dea clasă Germaniei la fonduri europene.
După patru ani de când i s-au pus la dispoziție 31 de miliarde de euro pentru spitale regionale, autostrăzi, turism sau cercetare, România a reușit să aducă în țară doar 5 miliarde. O bună parte au mers în șantiere deschise cu mulți ani în urmă – autostrada Logoj-Deva sau Sebeș-Turda, de pildă – pe care Bruxelles-ul a acceptat să le finanțeze mai departe pentru ca România să nu aibă de dat bani înapoi.
Din cifrele Comisiei Europene, la București au ajuns până azi 17% din fondurile structurale – banii pentru dezvoltare pe care România îi poate încă cheltui. Ceva mai mult decât crede premierul Dăncilă, dar sub ce a decontat până acum Germania pe care prim-ministrul de la București are convingerea că a depășit-o.
Oricum am număra, ca sumă sau ca procentaj banii europeni aduși în țară, Cabinetul Merkel iese, previzibil, mai bine ca Guvernul Dăncilă.
Nemții se apropie de 6 miliarde de euro bani deja încasați și au proiecte aprobate de Comisie pentru mai mult de jumătate din suma la care ar avea dreptul până în 2020. I-au dus spre firmele private, au finanțat cercetarea și adaptarea imigranților. Cu 21% din bani decontați până acum, sunt peste media europeană de 18%.
Unde e România? Sub linie, pe locul 20 din 28. La un deceniu după intrarea în Uniunea Europeană, desenăm încă rețele de apă și canal cu banii de la Bruxelles. 400 de kilometri de autostradă și tot atâția de cale ferată, ca și metroul de la București la Otopeni mai așteaptă.
Fără a pune la socoteală plățile directe pentru agricultori, de la începutul anului și până azi, România a trimis mai mulți bani la Bruxelles decât a reușit să aducă pentru infrastructură și dezvoltare. O arată chiar datele de la Ministerul Finanțelor.
Culmea ridicolului e însă alta: în timp ce premierul asigură că România a depășit Germania la absorbția de fonduri, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, iese la Palatul Victoria cu clasamentul real.
Nu încape așadar îndoială, afirmația doamnei Viorica Dăncilă că România, cu toate întârzierile, a reușit să lase în urmă Germania la încasările din bani europeni este FALSĂ.
Clasamentul actualizat de Comisia Europeană pe 23 mai 2018
Clasamentul publicat de Guvernul României pe 23 mai 2018