O insulă şi un braţ de pe Dunăre au trecut, în 2013, de la Guvernul condus de Victor Ponta la Consiliul Judeţean Teleorman. Pe Insula Belina din comuna Seaca urmau să răsară un hotel, un aquapark şi o tabără pentru elevi cu plajă, toate din bani europeni. În realitate, nu s-a întâmplat nimic pentru că insula era deja ocupată, printr-un contract de concesiune, de compania Tel Drum.
După aproape patru ani, Victor Ponta susţine public că a fost indus în eroare de vicepremierul de atunci, Liviu Dragnea.
„Domnul Dragnea mi-a cerut – a făcut, de altfel, hârtia în Guvern – pentru trecerea acelui lac la Consiliul Judeţan Teleorman. Eu am aflat acum din presă că acel lac a ajuns la Tel Drum. Sigur că m-am enervat. Că nu mi-a zis că ajunge la Tel Drum, mi-a spus că ajunge la poporul teleormănean. Asta-i o chestiune care m-a deranjat. Dar da, domnul Dragnea a propus ca acel lac să treacă la…, dar nu mi-a zis că îl trece după aia la Tel Drum”, spune fostul premier într-un interviu acordat recent Hotnews.
În plus, Victor Ponta subliniază că, „deşi au existat presiuni”, nu a favorizat Tel Drum.
„Cel puţin eu sau cei pe care i-am numit eu nu au favorizat Tel Drum-ul”, adaugă fostul prim-ministru.
Europa FM a verificat dacă, prin semnătura pusă pe acte ale Guvernului, Victor Ponta a avantajat sau nu compania controlată de vechi colaboratori ai lui Liviu Dragnea.
Ultimii patru ani arată că miza reală pe lacul Belina nu era atât un complex turistic cu finanțare europeană, așa cum îl descria Nota de Fundamentare a deciziei luate în Guvern, cât crearea pe malul Dunării a unui spațiu privat în care accesul public să fie complet restricționat.
Transferul celor mai bine de 300 de hectare de teren din administarea ,,Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman s-a făcut în noiembrie 2013 printr-o Hotărâre de Guvern. Era într-adevăr iniţiată de Liviu Dragnea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Actul are, de asemenea, semnătura lui Victor Ponta, în calitate de premier.
Ce nu spune Victor Ponta este că Tel Drum, fosta firmă locală de stat controlată după privatizare de apropiați ai lui Liviu Dragnea, avea încă din 2011 – deci şi la data transferului – un contract de concesiune pentru acest teren. Detaliul era cunoscut atât în administraţia locală, cât şi în Guvern. Dovada e un document al Ministerului Mediului din 2012 care menţionează compania ca titulară într-un proiect pe Insula Belina.
Hotărârea de Guvern 943/2013 a determinat, aşadar, doar o schimbarea de administrator al lacului, nu şi de concesionar. Tel Drum SA, care luase deja terenul pentru pescuit, l-a păstrat şi ulterior. Doar că, pentru lac, din 2014 statul i-a cerut prin Consiliul Judeţean mai puţin decât plătea la „Apele Române”. În plus, firma a subînchiriat insula mai bine de doi ani.
Trecerea Insulei Belina de la „Apele Române” la Consilul Județean a adus aşadar avantaje imediate companiei private. Iar Guvernul nu a desemnat atunci nicio autoritate centrală care să urmărească dacă proiectul turistic cu fonduri europene de pe Insula Belina se concretizează sau nu.
În concluzie, afirmaţia lui Victor Ponta că nu a favorizat în niciun fel Tel Drum din postura de prim-ministru se dovedeşte astfel FALSĂ.