Confidenţialitate

Verificări în Pădurea Letea, pentru a vedea distrugerile făcute de animale

Corpul de control al guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va verifica situaţia semnalată în Pădurea Letea, zonă strict protejată, unde unii proprietari de ovine îşi duc animalele la păşunat.

Guvernatorul RBDD, Mălin Muşetescu, a declarat pentru AGERPRES că a primit semnale că gardul cu care s-a împrejmuit în urmă cu câţiva ani pădurea Letea, zonă strict protejată, a fost distrus.

“Există zone în care sârma a fost tăiată şi se văd urme ale animalelor care au fost mânate în pădure să păşuneze. Este un fenomen căruia îi facem faţă cu greu, din cauza unor localnici care abuzează şi vom rezolva problema”, a menţionat guvernatorul Muşetescu.

El a mai spus că a decis să trimită Corpul de control pentru a-i identifica pe cei care sunt vinovaţi de distrugerea gardului de protecţie a pădurii Letea.

“Din păcate, se bucură câţiva oameni din Letea, dar dacă se distrug dunele de nisip din zonă, va dispărea interesul turiştilor pentru zonă şi vor suferi cei mai mulţi localnici”, a afirmat guvernatorul RBDD.

Academia Română a declarat Pădurea Letea arie protejată în 1938, aceasta fiind a doua rezervaţie înfiinţată în România după Munţii Retezat. Pădurea Letea, zonă strict protejată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, speciile rare de plante, animale şi insecte constituind un punct de atracţie în plus pentru turiştii care ajung în această zonă.

Zona a fost împrejmuită în perioada 2013-2014, în cadrul unui proiect derulat de asociaţia “Danubius” şi Administraţia RBDD. Proiectul a avut drept obiectiv refacerea ecosistemelor naturale afectate din cauza păşunatului ilegal în această arie strict protejată pentru realizarea unui turism ecologic, iar printre activităţile finanţate s-a aflat şi amenajarea unor trasee turistice ecologice. Valoarea totală a proiectului a fost de 8.109.713,2 lei, finanţarea nerambursabilă fiind asigurată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013.