Ministrul Agriculturii, aflat în vizită în Târgu-Mureș, a anunțat într-o conferință de presă că, începând de astăzi, o echipă mixtă formată din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vor stabili cum vor fi realizate controale în perioada următoare.
În urma verificărilor se va stabili dacă și în România se aplică așa-numitele „standarde duble de calitate” referitoare la alimentele produse sub același brand, dar care în țările din estul Europei nu ar avea aceeași calitate.
Ministrul Petre Daea a precizat că s-au făcut constant analize care au stabilit că alimentele comercializate în România corespund din punct de vedere al siguranței, dar nu s-au efectuat studii comparative.
Ministrul Petre Daea despre echipa de control:
Ministrul Agriculturii a fost întrebat de jurnaliști dacă în România există astfel de situații, mai exact, dacă se aduc produse de o calitate mai proastă sub aceeași etichetă sub care vând în vest produse de o calitate superioară. Petre Daea cere timp pentru a oferi un răspuns:
La insistențele jurnaliștilor,ministrul Petre Daea a spus că nu cunoaște situația din Ungaria, țară care a reclamat vehement faptul că produse de slabă calitate sunt aduse în magazine:
Ungaria, Cehia și Slovacia au reclamat că Europa de est a devenit „coșul de gunoi” al occidentului. Guvernele celor trei state spun că unele companii ar vinde în țările din est produse de o calitate mai proastă, sub aceeași etichetă sub care vând în vest produse de o calitate superioară.
Ministrul ceh al Agriculturii a fost ferm în exprimare și a spus, cităm, „țările din centrul şi estul Europei sunt coşul de gunoi al continentului”.
La rândul lor, autoritățile din Slovacia au descoprit diferențe de gust, compoziție și gramaj la cel puțin 10 produse – care se vând, sub aceeași marcă, atât în vestul cât și în estul Europei. „(…) în mod clar, vezi rezultatele, le simti. Ni s-a spus ca e vorba de preferințe și gusturi, dar cand vorbesc cu familia mea, cu colegii mei, nimeni nu vrea aceste produse de calitate inferioara”, a declarat, pentru Hotnews, ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia.
Mulți români care au călătorit în vestul Europei au susținut că unele dintre produsele pe care le-au consumat au alt gust, deși aceleași sortimente le regăsim și în magazinele din România.
Vineri dimineață, ANPC și ANSVSA anunțau că urmează să stabilească pe parcursul zilei ce fel de verificări vor fi făcute.
La solicitarea Europa FM, reprezentanții ANPC ne-au transmis că, deocamdată, nu au fost depuse reclamaţii cu privire la un astfel de posibil dublu standard.
Totuși, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului va discuta cu autorităţile care au competenţe în domeniu și va cere un punct de vedere și marilor lanțuri comerciale.
„ANPC a luat act de semnalele transmise de mass-media referitoare la posibilitatea existenţei unor diferenţe de calitate a unor produse destinate pieţei româneşti faţă de aceleaşi produse comercializate în ţările din Vestul Europei. Până acum, la ANPC nu au fost depuse reclamaţii cu privire la un astfel de posibil dublu standard. Pentru clarificarea acestei informaţii, ANPC va iniţia demersuri pentru o serie de întâlniri interinstituţionale cu autorităţi care au competenţe în domeniu. În cel mai scurt timp, vom stabili un plan de acţiune comun. Vom solicita profesioniştilor care fac parte din lanţul comercial să ne transmită poziţia lor privind posibila practică a dublului standard, conform căreia produsele comercializate în România ar fi inferioare din punct de vedere al calităţii celor similare comercializate în ţări din Vestul Europei. Concluziile desprinse în urma acestor demersuri vor fi aduse la cunoştinţa Comisiei Europene atât direct, cât şi prin europarlamentarii României, pentru a putea stabili o abordare unitară, în concordanţă cu politicile de protecţie a consumatorilor din Uniunea Europeană” se arată într-un comunicat ANPC transmis postului nostru de radio.
Concluziile verificărilor vor fi prezentate Comisiei Europene.