Confidenţialitate

Verdict final în cazul disidentului Gheorghe Ursu. Inculpații Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș au fost achitați definitiv

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut sentința Curții de Apel prin care foștii anchetatori din Direcția a VI-a a Securității, Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, au fost achitați. Aceștia erau acuzați că, prin tratamentul inuman pe care i l-au aplicat inginerului Gheorghe Ursu, au cauzat moartea acestuia după gratii.

La sfârşitul anului 2019, foştii securişti Vasile Hodiş şi Marin Pârvulescu, acuzaţi de uciderea lui Gheorghe Ursu, au fost achitaţi de judecătoarea Mihaela Niță, de la Curtea de Apel București. Aceasta a considerat că, după 1965, nu se mai poate vorbi despre crime împotriva umanității în România și că opoziția inginerului a fost una ”nesemnificativă”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ”ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de părțile civile Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana și de părțile responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinței penale nr. 196/F din 17 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București (…) în dosarul nr. 2500/2/2017 (1030/2017)” – se arată în minuta ședinței.

Instanța a obligat pe fiecare dintre părțile civile la plata sumei de 300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Inginerul Gheorghe Ursu s-a opus felului în care regimul comunist reconstruia Bucureştiul devastat după cutremurul din martie 1977. El a făcut cunoscut acest lucru la Europa Liberă, fapt pentru care a fost arestat de Securitate pe  21 septembrie 1985, sub acuzatia că acasa i-au fost gasiti 17 dolari.

În urma bătăilor primite în închisoare, a murit la 17 noiembrie 1985.  Procesul lui Gheorghe Ursu a fost primul deschis pentru infracțiuni contra umanității ale unor torționari din perioada Ceaușescu. Fiul disidentului, Andrei Ursu, luptă de trei decenii pentru a face lumină în cazul tatălui său si acuza atitudinea ostila a magistratilor, faptul ca martorii acuzarii au fost intimidati iar mărturiile nu au fost preluate integral.

IICCMER: „Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România”

„Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă tristețea, stupoarea și revolta în legătură cu decizia achitării, de către judecătorii Curții Supreme, a foștilor lucrători ai aparatului de represiune al statului comunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985.

Respingerea, ca nefondate, a apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de către Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana este un act cu grave implicații în ceea ce privește eforturile instituțiile statului român de restabilire a adevărului și a dreptății în legătură cu crimele regimului comunist din România, o piedică în calea condamnării sistemice a comunismului.

Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România. Disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății. În pofida eforturilor instituțiilor statului, inclusiv ale IICCMER, care au pus la dispoziția justiției un material probator mai mult decât solid, ceea ce a prevalat au fost mărturiile interesate ale foștilor membri ai aparatului comunist de represiune, care astăzi se declară patrioți și apărători ai intereselor naționale. Singurele interese pe care aceștia le-au apărat cu adevărat au fost cele personale și pe acelea ale clanului Ceaușescu, pe care l-au servit în fiecare dintre orele petrecute în slujba răului și a minciunii.

<<IICCMER va continua să investigheze crimele comunismului și nu ne vom opri din a arăta, prin dovezi și mărturii, adevărata față a totalitarismului comunist, un regim ce a distrus viețile celor care nu i s-au supus necondiționat, păstrându-și valorile și convingerile>>, a declarat Prof.univ.dr. Florin – Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER. <<Condamnarea torționarilor Ficior și Vișinescu, a continuat acesta, rezultat al eforturilor conjugate ale IICCMER și ale aparatului de justiție, arată că dreptatea nu este niciodată tardivă și că cei care au comis crime împotriva umanității nu se pot pune decât temporar la adăpostul uitării>>”, transmite Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Reacția ministrului Justiței: „Pentru mine e o zi tristă azi”

„Fără a interfera cu rezultatul analizei de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și distinct de atribuțiile mele de ministru al justiției, pot spune că pentru mine e o zi tristă azi!

Mi-aș fi dorit, ca simplu cetățean al unei țări, pentru care dictatura va rămâne o amintire sinistră, care a măcinat destine, să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forță care aruncă în obscur drepturi și libertăți fundamentale”, a transmis Alina Gorghiu – ministrul Justiției.

Reacția USR: „CEDO ar fi următorul pas firesc, sper ca Andrei Ursu să găsească puterea să continue lupta”

„La aproape 34 de ani de la Revoluție, Securitatea a învins România oamenilor cinstiți. Achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu este o rușine istorică și o pervertire a justiției, care nu mai are legătură cu dreptatea, ci cu servirea unor interese.

Judecătorii au acceptat martori ofițeri de Securitate de rang cel mai înalt: de la șeful de cabinet al lui Iulian Vlad la alt ofițer implicat în represiunea din Timișoara din decembrie ‘89.

Verdictul dat astăzi este imposibil de imaginat într-o societate dreaptă, în care cetățenii sunt ocrotiți de lege.
CEDO ar fi următorul pas firesc, sper ca Andrei Ursu să găsească puterea să continue lupta. Toți oamenii onești din România îi sunt alături”, a transmis Cătălin Drulă.

Citește și: Prima sentinţă în cazul disidentului Gheorghe Ursu: Ofiţerii de Securitate au fost achitaţi

Sursa foto: Shutterstock