
Românii au câștigat mai mult la finalul anului trecut, dar au cheltuit aproape tot. Potrivit datelor Institutului de Statistică, o gospodărie a avut în medie venituri de peste 8.500 de lei pe lună, însă a cheltuit aproape 7.300 de lei. Diferențele între oraș și sat rămân semnificative, iar cea mai mare parte din buget se duce pe mâncare, taxe și facturi.
Audio Player
Educația, pe ultimul loc în lista cheltuielilor făcute de români
Veniturile medii lunare au fost, în ultimul trimestru din 2024, de 8.568 de lei pe o gospodărie, o creştere cu 3% faţă de precedentul trimestrul al anului.
Creșterea veniturilor este o veste bună doar la prima vedere. În realitate, mulți români continuă să simtă presiunea cheltuielilor mari, mai ales în contextul scumpirilor din ultimul an. Cele mai multe familii alocă peste 60% din bani pentru consum – adică hrană, facturi și lucruri de strictă necesitate.
Educația rămâne pe ultimul loc în lista cheltuielilor – doar 0,6% din bugetul lunar, adică 25 de lei pe lună.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în mediul rural, situația e mai dificilă. Acolo, veniturile totale intr-o gospodărie sunt de 1,3 ori mai mici față de urban, dar oamenii reușesc să se descurce și din ceea ce produc în gospodărie – mâncare, lemne sau alte resurse. Cu toate acestea, diferențele față de oraș sunt vizibile: o persoană din mediul urban cheltuie aproape cu 40% mai mult decât una din mediul rural.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Scăderi uriașe pe bursele din Europa și Asia. Bursa de Valori București, pe roșu | AUDIO